Tavşanlarda Tüy Dökülmesi ve Tüy Bakımı
Tıpkı kedi ve köpeklerde olduğu gibi tavşanların sağlığı açısından da tüy bakımları oldukça önemlidir. Tüy bakımı yapılmayan hayvanlar pek çok açıdan sağlık sorunu yaşayabilirler. Tüy bakımı doğru ve düzenli yapılmayan hayvanlar özelliklere deri hastalıklarına karşı daha yatkındır. Bu nedenle düzenli olarak tüylerinin taranması ve gerekli bakımlarının yapılması gerekir.
Tavşanlarda Tüy Dökülmesi
Kedi, köpek, tavşan gibi tüylü evcil hayvanlar ile ilgili en sık karşılaştığımız problemlerden birisi tüy dökülmesidir. Bu canlılara tüy dökülmesinin birçok sebebi olabilmektedir. Bu sebepleri patolojik ve fizyolojik tüy dökülmesi şeklinde sınıflandırabiliriz. Patolojik tüy dökülmeleri herhangi bir hastalıktan kaynaklı olan tüy dökülmeleridir. Fizyolojik tüy dökülmeleri ise mevsim geçişleri, sıcaklık değişimleri gibi nedenler ile ortaya çıkan tüy dökülmeleridir.
Tavşanlarda tüy dökülmesinin oldukça fazla nedeni vardır.
- Mevsim geçişleri
- Sıcaklık değişimleri
- Yetersiz bakım koşulları
- Beslenme hataları
- Yetersiz beslenme
- Deri hastalıkları
- Endokrin sistemi hastalıkları
- Çeşitli dış parazitler
- Alerjiler
Tavşanlarda tüy dökülmesinin başlıca nedenleri arasında yukarıdaki maddeler sayılabilir. Fakat, bunların dışında birçok faktör başka faktör olduğunu da unutmamak gerekir.
Tavşanlarda Tüy Bakımı
Tavşanlar günlük hayatta belli bir miktar tüy dökerler. Bu durum onlar için normal bir olaydır. Ancak mevsim değişimleri sırasında tavşanların tüyleri normalden daha fazla dökülebilir. Özellikle bu dönemlerde tavşanların tüylerinin sıklıkla taranması gerekir. Tavşanların tüylerinin taranmaması birçok sağlık sorunlarının doğmasına neden olabilir.
Tavşanların tüy bakımlarının yapılmaması öncelikle dış görünüşlerini etkileyecek ve tavşanınızın bakımsız bir hayvan olduğu izlenimini yaratacaktır. Bu da sevimli dostunuzun sevimliliğinin kaybolmasına neden olabilir. Bu nedenle düzenli tüylerin onu daha güzel göstereceğini bilerek tüylerini taramayı ve gerekli bakımları yapmayı ihmal etmemelisiniz.
Tavşanlar Kusamadığı İçin Dökülen Tüyler Büyük Tehlike Oluşturuyor!
Tavşanlar yapıları itibari ile kusamayan hayvanlar arasında yer alırlar. Aynı zamanda oldukça temiz olan bu hayvanlar kendi kendilerini temizlemek adına sürekli olarak tüylerini yalar. Bu yalama işlemi sırasında tavşanın kopan tüyleri mide ve bağırsak gibi sindirimi için oldukça önemli yerlere gider ve bu da çok ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilir.
Tavşanların kendilerini temizlemek istersen yuttukları tüyler mide ve bağırsaklarında birikerek trichobezoar adı verilen tüy yumaklarını meydana getirir. Bu tüy yumakları hayvanın çeşitli sorunlar yaşaması için zemin hazırlamaya yeterli olacaktır.
Tavşanların tüylerinin düzenli olarak fırçalanması bit ve pire gibi dış parazitlerin tespit edilmesinde önemli bir yol oynar. Tavşanınızın tüylerini temizlerken bit, pire ya da kene gibi bir parazite rastladığınız zaman erkenden müdahale edebilir ve bir an önce tedavi edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu bakımdan da tüy bakımı ve tüylerin fırçalanması çok önemlidir.
Tavşanların Tüyleri Düzenli Olarak Fırçalanmalıdır!
Tavşanların tüyleri çeşitli sağlık sorunlarını önlemek ve bit, pire gibi dış parazitlere karşı tedbirli olmak açısından düzenli olarak fırçalanmalıdır. Düzenli olarak tüyleri fırçalanan tavşanlar daha az tüy yutacaklarından tüy yumaklarının oluşması büyük ölçüde engellenmiş olur.
Tavşanların tüyleri fırçalanırken tüylerin arasında bulunan yabancı cisimleri ve kopan tüyleri daha iyi temizlemesi açısından sık dişli taraklar kullanılmalıdır. Bu tür tarakları petshoplarda bulabilirsiniz.
Tavşanların Tüyleri Nasıl Fırçalanır?
Tavşanın tüylerini fırçalamaya karar verdiğiniz az onun rahat ve sakin olduğundan emin olmalısınız. Tavşanlar oldukça hassas canlılar olduğu için fırçalama esnasında tavşanı nasıl tuttuğunuz çok önemlidir. Yanlış tutuş pozisyonu farklı sakatlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Tavşanınızı taramadan önce sevdiği bir yere yatmasını sağlayabilirsiniz. Ardından nazik hareketler ve sert olmayan darbeler ile tavşanın tüylerini fırçalayabilirsiniz.
Merhabalar, Şeker adında dişi tavşanımın ayak tüyleri dökülüyor. Ancak neden olduğunu bilmiyorum. Girdiğim hiçbir site nedenin yazmıyor, burası da dahil… Ancak hemen öğrenmem lazım. Yardımcı olur musunuz?
Mantar olmuş, veteriner eczaneye hazırlattığı bir sıvı akıp kullanmanızı isteyecek ve bir hafta günde bir adet Funit kullandıracak. Jinekologların bayanlara verdiği Funit. Biz tavşanımızda Funit ile normale döndürdük.