Muhabbet Kuşu Folluğunda Hangi Malzeme Olmalıdır?
Çift olarak muhabbet kuşu besleyenler eğer kuşları ilk kez çiftleşiyor ve yuva yapıyor ise bu sorunun cevabını merak ediyorlar. Muhabbet kuşu folluğu (yuvasında) hangi malzeme olmalıdır? Muhabbet kuşu folluğunda kum mu yoksa talaş mı olmalı?
Başlıktaki sorunun cevabını en baştan verelim. Folluğa kesinlikle kum koymayın. Çünkü kum çok zor ısındığı ve kolay soğuduğu için yumurtaların bozulmasına neden olur. Kum dışında folluğa ekleyebileceğiniz iki farklı malzeme önerebiliriz. Bu malzemeler talaş ve baskısız kağıt parçaları. Yazının devamında bu malzemeler hakkında detaylı bilgiyi bulabilirsiniz.
Kuluçka Öncesinde Folluğa Hiçbirşey Koymayın!
Muhabbet kuşları kafes kuşları arasında, kafesini ve yaşam alanını en temiz kullanan kuş türüdür. Hâl böyle olunca da doğal olarak kuluçkaya hazırlanan dişi muhabbet kuşları da folluklarını çok temiz ve düzenli tutmak isterler. Kuluçkaya hazırlanan muhabbet kuşları folluklarını kendi düzenlerine göre şekillendirmeye çalışırlar. Dişi kuşların yuvaya ilk kez girip çıkmaya başladıklarında yuvanın giriş kısmını ve zeminini kemirmeye çalışmaları bu yüzdendir.
Kuşlar kuluçkaya hazırlandıklarında, siz folluk içerisine ne eklemiş olursanız olun, dişi kuş onları dışarı atmak için uğraşacaktır. Bu yüzden kuluçka öncesinde ve kuluçka sırasında dişi kuşu rahatsız edecek hiçbir maddeyi folluğa koymayın. Folluk zeminine konacak malzemeler dişi kuşun kuluçkadaki rahatlığı için değil, yavruların dışkılarının etrafa bulaşmasını önlemek için konmalıdır.
Kuluçka sırasında dişi kuşun yuvada rahat etmesi gerekir. Kafese koyacağınız folluğun zemini yuvarlak şekilde oyulmuş olmalı. Eğer böyle olmazsa yumurtalar yuva içerisinde yuvarlanarak kırılabilirler.
Baskısız Kağıt Parçaları
Yazının başında bahsettiğimiz gibi kuluçka öncesinde ve kuluçka sırasında folluğa hiçbir şey eklememek gerekir. Eğer kuluçka öncesinde ve sırasında folluğa kağıt parçaları eklerseniz dişi kuş bunların hepsini tek tek dışarı atacaktır.
Ancak kuluçka sonrasında yavruların dışkılarındaki nemi alması, kolay temizlenebilir olması ve toz üretmemesi nedeniyle baskısız kağıt parçaları follukta kullanılacak alternatiflerden biri olabilir. Tabi kesinlikle parçaların baskısız olması gerekir. Aksi halde baskıda kullanılan kimyasallar nem ile birlikte açığa çıkabilir ve kuşlara zarar verebilir. Follukta kağıt parçaları kullanmak isterseniz, bu parçaları günlük olarak değiştirmenizi öneririz. Çünkü kağıt parçaları çok emici değildir ve yavruların dışkılarını çok fazla saklayamaz.
Parçalı Talaş
Parçalı talaşlar evcil marketlerde hamster talaşı, marangozhanelerde ise parça talaş olarak bilinir. Dilerseniz petshoplardan ücret karşılığı alabilir yada bir marangoz atölyesinden isteyebilirsiniz. Parça talaşlar genellikle henüz işlenmemiş ahşaplardan elde edildiği için üzerlerinde kimyasal bulunmaz. Ancak yine de talaşın üzerinde vernik veya diğer kimyasalların olmadığından emin olun.
Talaş parçaları kağıt parçalarına göre çok daha emicidir ve yuvayı sıcak tutarlar. Ayrıca kağıt parçaları gibi her gün değil, birkaç günde bir değiştirmeniz yeterli olur. Parça talaşların tek dezavantajı vardır. O da toz üretiyor olmalarıdır.