Köpeklerde Testis Tümörü ve Kanseri
Erkek köpeklerde en sık görülen tümör türlerinden birisinin testis tümörü olduğunu söylemek mümkündür. Aynı zamanda konumuz ile alakalı olduğundan dolayı, köpek bakımının artık rutin uygulamalarından birisinin kısırlaştırma olduğunu da söyleyebiliriz. Bu uygulamaya karşı çıkanlar da bulunuyor ancak aslında kısırlaştırma yalnızca hayvanların üremesini engelleme konusunda değil hayvanların özellikle genital organlarında karşılaşılan birçok hastalıktan ve sorundan koruma konusunda da oldukça etkili bir yöntemdir. Kısırlaştırılmamış köpeklerde en fazla görülen tümörler birisi olan testis tümörünün, kısırlaştırılmış olan köpeklerde ortaya çıkma ihtimali söz konusu değildir.
Köpeklerde Testis Tümörü Belirtileri
Testis tümörünü ilk evrelerde fark etmek kolay değildir. Köpeklerde testis tümörü özellikle ileri aşamalarda bazı belirtiler gösteriyor. Köpeklerin testisleri genellikle göz önünde olduğu için belirtiler gözle görülür hale geldiğinde fark etmek pek zor olmuyor. Köpeklerde testis tümörünün başlıca belirtileri şunlardır;
- Testislerde yumru şeklinde şişlikler
- Testislerde şekil bozuklukları
- Testislerde ağrı ve hassasiyet
- Kasıklardaki lenf yumrularında şişme
Köpeğinizde bu belirtiler varsa yapmanız gereken hemen veterinere başvurmaktır. Bu tümörler köpeklerin genel sağlık durumlarında ya da günlük aktivite seviyelerinde bir farklılığa yol açmadığı için ancak testislerdeki ve kasıklardaki şişlikler ile farkına varabilmek mümkündür.
Bu tümörler her zaman kötü huylu değildir!
Tümörler bilindiği gibi iyi huylu tümörler ve kötü huylu tümörler yani kanser olarak ikiye ayrılır. Köpeklerde testis tümörleri her zaman kötü huylu değildir. Yani köpeklerin testislerinde hem iyi huylu hem de kötü huylu tümörler görülebilir ve tümörlerin büyümesi çoğunlukla yavaştır. Kötü huylu olan testis tümörleri de yayılmacı değildir. Yani bu tümörler genellikle sadece hayvanın testisini etkiler ve vücudun başka bölgelerine yayılmaz. Ancak bu asla metastaz yapmayacakları şeklinde yorumlanmamalıdır. Nadirde olsa testis kaynaklı tümörlerde çeşitli soku ve organlara metastaz görülmektedir.
Testis tümörleri en çok orta yaşlardaki köpeklerde görülür!
Köpeklerde testis tümörü genç köpeklerde sık ortaya çıkmaz. Bu tümörler en fazla orta yaştaki köpeklerde görülür. Erkek köpekleri erken yaşlarda kısırlaştırman ilerleyen yaşlarda testis tümörü görülme riskini ortadan kaldırmanın en garantili yöntemidir. Zira kısırlaştırılan erkek köpeklerde testis tümörleri ile karşılaşılma ihtimali yoktur.
Köpeklerde Testis Tümörü Tedavisi
Tedavi aşamasında öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken birkaç husus vardır. Bunlardan ilk tümörün türüdür. Bunun için patolojik incelemeler yapılabilir. Alınan örneklerden yapılan patolojik incelemeler sonucunda tümörün iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu ve türü belirlenebilir. Diğer önemli bir husus ise metastaz durumudur. Yani testis kaynaklı olan tümör diğer doku ve organlara metastaz yapmış mı, buna bakmak gerekir.
Tedavide ise çoğunlukla cerrahi yöntemler uygulanır. Genel anestezi altında testislerin ve tümörün bulunduğu diğer dokuların uzaklaştırılması ile tedavi sağlanır. İyi huylu ve yayılımcı olmayan tümörlerde prognoz genellikle iyidir.