Köpeklerde Saçkıran Belirtileri ve Tedavisi
Köpeklerde birçok farklı deri hastalığı ile karşılaşılıyor ve dermotofitosis de bunlardan birisi. Köpeklerde görülen çok sayıda mantar enfeksiyonundan biri olan dermotofitosis hastalığına halk arasında saçkıran da deniliyor ve bu hastalık hayvanlardan insanlara ya da tam tersi şekilde insanlardan hayvanlara bulaşabiliyor. Bu hastalık özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan köpekleri etkiliyor, ölümcül olmayan saçkıran doğru bir tedavi ile geçebilen bir deri hastalığı. Bulaşma ihtimali söz konusu olduğundan dolayı en kısa sürede tedavi ettirmekte fayda vardır.
Saçkıran sorunu köpeklerde görülen mantar enfeksiyonlarından birisidir. Özellikle baş ve çevresinde yuvarlak şekilde, düzenli kenarlara sahip tüy dökülmeleri ile kendisini gösterir.
Köpeklerde Saçkıran Belirtileri
Köpeklerde saçkıran hastalığının en tipik belirtisi halka şeklinde tüy dökülmesidir. Bu dökülmeler vücudun farklı yerlerinde ya da yaygın olarak her yerinde görülebilir. Ancak genellikle köpeğin kafasında, kulaklarında ve ön patilerinde dairesel dökülmeler olarak ortaya çıkar. Bu tüy dökülmesi ile az ya da orta şiddette kaşıntı da görülebilir.
Son derece bulaşıcıdır! Aslına bakarsanız lezyonlar tipik olarak mantar lezyonlarıdır. Sadece farklı mantar türleri benzer şekilde belirtilere ve bölgesel tüy dökülmelerine neden olduğundan dolayı karıştırılma ihtimali vardır. Çeşitli teknikler ile hangi tür olduğu tespit edilebilir.
Köpeklerde saçkıran ve diğer mantar türleri için aşılama yapılabiliyor. Bu arada ilginç bir bilgiyi de paylaşalım sizinle; beyaz ve uzun tüylü köpekler mantar enfeksiyonlarına karşı daha yatkınlar. Yani özellikle bu fiziksel özelliklere sahip köpeklere mantar aşısı yapılması hayvanın korunması açısından en etkin yöntem. Köpeklerde saçkıran direkt temas yolu ile bulaşabildiği gibi ortak kullanılan yatak, fırça, mama kadı gibi eşyalardan da bulaşabiliyor. Yani eğer köpeğinize saç kıran teşhisi konulduysa tedavinin bir kısmı da köpeğin eski eşyalarını atmak ya da steril hale getirmek.
Köpeklerde bölgesel tüy dökülmesine neden olabilecek diğer faktörler hakkında bilgi almak için “Köpeklerde Bölgesel Tüy Dökülmesi” kaynağına göz atabilirsiniz.
Köpeklerde Saçkıran Tedavisi
Köpeklerde saçkıran tedavisi için veterinere başvurmak gerekir. Genellikle veteriner uygulayacağı ilaçların yanı sıra köpeğin mantar şampuanı ile de yıkanmasını tavsiye eder. Şunu bilmelisiniz ki eğer veterinerinizin talimatlarına harfiyen uyar ve köpeğin tedavisinin yanı sıra mantar enfeksiyonu bulaşmış eşyalarını da atar ya da temizlerseniz köpeğinizin iyileşmesi çok da zor olmayacaktır. Önemli olan konu tedaviyi ihmal etmeden, doğru bir şekilde devam ettirmek ve tam iyileşme sağlayınca kadar sürdürmektir.
Köpeklerdeki mantar hastalıklarının tedavisi genellikle birbirine benzerdir. Yine de ekstra tedbirler almak ya da aşı gibi uygulamaları kullanmak için türünün belirlenmesi her zaman avantajlı olacaktır.
Merhaba 5-6 aylık dişi bir goldenımız var. Problem şu; diş çıkarıyor (ısırıyor ama azaldı), en kötüsü de durmadan havlıyor. Sabah 6’da havlamayla uyanıyoruz sonra gezdir doyur, gezdir oyala gün içinde aralıklı sıklıkla havlama devam. Kızışma hareketleri de başladı. Gece uyku saati yine havlıyoruz 9’da ve komşular şikayetçi. Biz bitik haldeyiz, öğünleri artırdık havlıyor doymadı diye (16 kg köpeğimiz) kap dolusu mama yetmiyor bile gramaj falan unuttuk hep bu ara kuru mamayı beğenmiyor bu günlerde birlikte verdiğim yaş mamadan da bıktı. Günde on kere dolaştırıyoruz nafile. Veterinere sordum ağrısı var dişlerini sabaha kadar duvara sürtüyor diye, bir şey versek diye. Yapacak bir şey yok dedi geçiştirdi maalesef. Hayır yazlıktayız dönünce kim bu kadar gezdirecek apartmanda? 80 yaşında babam yazık sabahın beşinde her gün havlamasın diye kalkıp uyanmasını bekliyor. Gezdirmek için sonra ben balkonda oyalıyorum çünkü inatla uyumuyor yatağına yatmıyor evde geri. Her öneriye açığım tavsiyelere açığım. Teşekkürler.