Köpeklerde Pati Yaralanması ve Şişmesi
Köpekler ve yaralanma denilince akla gelen ilk bölge patileridir. Çünkü köpeklerin patileri her ne kadar koruyucu birçok özelliğe sahip olsa da vücutlarının yaralanmaya en uygun, dolayısıyla en çok yaralanan bölgesidir. Bunun nedeni dış çevre ile sürekli olarak temas halinde olması ve birçok zararlı malzeme ve madde ile direk temas halinde olmasıdır. Bu nedenle biz köpek sahiplerinin, sevimli dostumuzun patilerini düzenli olarak kontrol etmesi gerekir. Zira bazen köpeğimizin patisinde küçük bir yara olabilir ve bu nedenle köpekte yaralanmaya ilişkin bir belirti fark edemeyiz, ancak zamanla bu küçük yara büyüyüp, enfeksiyon kapabilir ve biz fark ettiğimizde tedavi edilmesi çok daha zor hale gelmiş olabilir. İşte bu yüzden köpeklerimizin patilerini düzenli olarak kontrol etmemiz önemlidir.
Köpeklerde pati yaralanmaları genellikle sivri ve kesici cisimler nedeni ile ortaya çıkmaktadır. Köpekler dışarıda yürürken patileri birçok yabancı cisim ile temas halindedir ve bu cisimler bazen patide yaralanmaya sebebiyet verebilir. Bununla beraber sıcak veya çok soğuk cisimler ile kimyasal maddelerde yaralanmaya sebebiyet verebilir. Özellikle çok sıcak yaz günlerinde sıcak asfaltlar ciddi bir yaralanma sebebidir.
Pati yaralanması sonucunda bölgede bir enfeksiyon meydana gelmiş ise genellikle patide şişlikte görülür. Aynı zamanda bu bölgedeki küçük kırıklar ve kemik doku sorunları da şişliğe sebebiyet verebilmektedir.
Köpeklerde Pati Yaralanması Belirtileri
Yazımızın başında söylediğimiz gibi köpeklerde pati yaralanması eğer yara küçükse bazen hiç belirti vermeyebilir, bazense belirtiler çok belirgindir. İşte köpeklerde pati yaralanması belirtileri;
- Çeşitli şiddetlerde topallama
- Sürekli patiyi yalama isteği
- Patiyi dişleme
- Pati bölgesinde kanama
- Patinin üstüne basamama
- Bölgeye dokunulduğunda ağrı tepkisi verme
- Pati bölgesinde şişlik ve lezyonlar
Köpeğinizde yukarıda saydığımız belirtilerin bir ya da bir kaçı varsa hemen köpeğin patisini kontrol etmeli ve gözle görülür bir yara belirtisi olmasa bile mutlaka veterinere başvurmalısınız.
Bu arada yeri gelmişken dönemsel bir tehlike olan ve bahar aylarında ortaya çıkan yaz aylarında da varlıklarını sürdüren pisi pisi otları köpeklerde pati yaralanmaları durumumun baş sorumlularından biridir. Bu otlar köpeklerin patilerine batar ve etin içinde ilerler. Bu nedenle dışarıda hiçbir belirti görülmemesine karşın köpek çok acı çeker ve bir süre sonra patide enfeksiyon oluşur. Yani köpeğiniz topallıyor, patisini yalıyor ya da benzeri belirtiler veriyorsa patisinde hiçbir yaralanma belirtisi görmeseniz bile kesinlikle veterinere başvurmalısınız.
Veteriner hekim yapacağı detaylı muayene ile köpeğin patisindeki yaralanmayı ve nedeni teşhis ettikten sonra teşhisine uygun bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Eğer batide batık bir yabancı cisim varsa bunu çıkartacak, enfeksiyon varsa dıştan ya da içten bazen de her iki yöntemi kullanarak antibiyotik tedavisi uygulayacaktır.