Köpeklerde Östrus (Kızgınlık) ve Kızgınlık Süresi
Dişi köpekler ergenliğe genellikle 6-24 ay arasında erişir. Bu yüksek farkın en büyük sebebi boyut farklılıklarına yani ırklara göre ergenliğe erişme sürelerinin değişiklik göstermesidir. Küçük köpeklerde kısa olan ergenliğe ulaşma süresi köpeğin boyutu büyüdükçe uzamaktadır. Dişi köpeklerde kızgınlık dönemi proöstrus evresi ile başlar.
Ergenliğe ulaşan dişi köpeklerde kızgınlık döneminin ilk evresine proöstrus adı verilir ve bu evrede köpekte hem fiziksel hem de ruhsal bazı değişiklikler gözlemlenir. Dişi köpeklerde proöstrus döneminin belirtileri şunlardır;
Köpeklerde Proöstrus Dönemi Belirtileri
- Vulvada şişme (köpeğin üreme organında gözle görülür bir şişkinlik oluşur)
- Mukoza kıvamında kanlı vajinal akıntı
- Halsizlik
- İştahsızlık
- Huzursuzluk
- Fazla su içme ve fazla idrara çıkma
Köpeklerde kanama tam olarak kızgınlık (östrus) döneminde değil, bunun bir öncesi olan proöstrus döneminde görülür.
Proöstrus evresini östrus izler. Dişi köpekler bu dönemde huysuz olabiliyor. Östrus evresi proöstrusun ardından dişi köpeğin çiftleşmeyi kabul etmesi ile başlar. Proöstrustan östrusa değin geçen süre ortalama olarak dokuz gündür. Köpeklerde östrus evresi ise ortalama olarak 6-12 gün arasında devam eder. Bu süreçte köpekte proöstrus evresinde görülen semptomlarda da artış oluşur ve bu semptomların yanında köpekte çiftleşmek için kaçma isteği baş gösterir. Dişi köpeklerde östrus köpek sahipleri için zorlayıcı olabilmektedir zira köpekler bu dönemde kaçabilir ve çiftleşerek istenmeyen gebeliklerin oluşmasına sebep olabilir. Bu nedenle köpek sahiplerinin sevimli dostlarına her zamankinden daha özenli davranması ve daha fazla göz kulak olması gerekir.
Dişi köpekler östrus döneminde dikkatle izlenmelidir. Dişi köpeklerin bu özel dönemlerinde mutlaka dikkatle gözlemlenmesi gerekir. Yukarıda saydığımız belirtilere ishal, kusma, depresyon gibi belirtilerin eşlik ettiği durumlarda köpek mutlaka veterinere götürülmelidir.
Köpeklerde Kızgınlık Ne Kadar Sürer?
Dişi köpek bakımının en önemli unsurlarından biri köpeklerin kızgınlık dönemi hakkında bilgi sahibi olmak ve bu dönemde ne yapılması gerektiğini bilmektir. Dişi köpekler ortalama olarak 7-8 aylık olduklarından ilk kızgınlık dönemine girerler ve eğer dişi köpekler ilk kızgınlık dönemlerinde çiftleştirilirse bu büyüme sorunlarına yol açabilir. Yani dişi köpeklerin ilk kızgınlık dönemlerinde çiftleştirilmesi tavsiye edilen bir durum değildir. İdeal olan dişi köpeklerin fiziksel gelişimlerini tamamladıkları 18. aydan yani 1,5 yaşından sonra çiftleştirilmesidir, tabi köpeğinizi çiftleştirmeyi ve yavru almayı düşünüyorsanız. Eğer köpeğinizin yavrulamasını istemiyorsanız yapmanız gereken kısırlaştırmaktır. Ayrıca kısırlaştırma hem dişi hem de erkek köpeklerin daha sağlıklı ve uzun bir hayat sürmelerini sağlar.
Dişi köpekler 6 ayda 1 kızgınlık dönemine girerler!
Dişi köpekler ortalama olarak 6 ayda bir yani seneden iki kez kızgınlık dönemine girerler ve bu dönem de ortalama olarak 21 gün sürer. Dişi köpekler kızgınlık dönemlerinde önce proöstrus ismi verilen evreye girerler ve bu evrede çiftleşmeyi kabul etmezler. Bu evreyi östrus evresi izler ve köpeklerde östrus evresi ortalama olarak 6-12 gün arasında devam eder ve dişi köpekler bu evrede erkek köpekleri kabul ederler yani çiftleşirler.
Kısacası köpeklerde kızgınlık dönemi ortalamam olarak 21 gün sürer ve bu 21 günün ortalama olarak 12 günü sürecince çiftleşirler. Yazımızın başında da söylediğimiz gibi eğer köpeğinizin yavrulamasını istemiyorsanız yapmanız gereken kısırlaştırmaktır.