Köpeklerde Kalp Hastalıkları ve Ritim Bozukluğu
Köpeklerde birçok farklı kalp hastalığı ile karşılaşılıyor ve ritim bozukluğu aslında tek başına bir hastalık olmaktan çok bu kalp hastalıklarının en önemli semptomlarından biridir. Yani köpeklerde ritim bozukluğu farklı kalp hastalıkları ile birlikte görülen bir belirtidir ve eğer veteriner hekim köpekte ritim bozukluğu olduğunu belirlerse bunun altında yatan nedeni ya da hastalığı belirlemeye odaklanacaktır. Köpeklerde ritim bozukluğu çok büyük oranda kalp ile alakalı sorunlar ile ilişkili olsa da, nadir olarak bazı dolaşım sistemi ve akciğer hastalıkları da buna sebebiyet verebilmektedir. Aynı zamanda bu problemlerin ve hastalıkların altında çeşitli hazırlayıcı faktörler olabilir.
Köpeklerde Kalp Atış Sayısı
Köpeklerde dakikadaki normal kalp atım sayısı ırk ve yaşa göre değişiklik göstermektedir. Küçük ırklarda ve yavru köpeklerde normal kalp atım sayısı dakikada 120 ile 160 arasındadır. Orta ve büyük ırk köpeklerde ise kalp atımı dakikada 60 ile 120 arasındadır. Kalp atım hızı ile ırkın büyüklüğü arasında bir orantı vardır. Küçük ırklarda kalp atım sayısı fazla, büyük ırklarda ise daha az sayıdadır.
Kalp atım hızının normal sayıların dışına çıkması yani bradikardi ve taşikardi, bunun yanında aritmi kalp ritimi ile ilgili başlıca bozukluklardır.
Obezite köpeklerde kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor!
Son yıllarda özellikle evlerde beslenen köpeklerde obezite sorunu ile gittikçe daha fazla karşılaşılmaya başlanmış durumda. Köpeklerin fazla kiloları başta kalp hastalıkları, şeker hastalığı olmak üzere çok sayıda ciddi ve kronik hastalığa zemin hazırlıyor. Kısırlaştırılan köpeklerde daha çok görülen kilo alma problemi için veteriner önerisine uygun bir diyete geçilmesi ve köpeğin aşırı kilo almasının engellenmesi gerekiyor. Aksi takdirde kilo artışına bağlı olarak gelişen kalp hastalıkları ve diğer hastalıklar köpeklerin hayatını tehdit ediyor, yaşam kalitesini düşürüyor ve süresini kısaltıyor. Bu açıdan bakınca köpeklerde ritim bozukluğu ile birlikte seyreden kalp hastalıkları ile kilolu köpeklerde karşılaşılma riski çok daha yüksek ne yazık ki.
Yaşlı köpeklerde kalp hastalıkları ile daha fazla karşılaşılıyor!
Köpekler de aynı bizler gibi yaşlanıyorlar ve yaşlanma ile birlikte organları da eskisi kadar sağlıklı şekilde işleyemiyor. Bu nedenle yaşlı köpeklerde kalp hastalıkları ile karşılaşılma yüzdesi diğerlerine kıyasla tabi ki daha yüksek. Dolayısıyla köpeklerde ritim bozukluğu ile yaşlı köpeklerde daha fazla karşılaşılıyor.
Köpeklerde Ritim Bozukluğu Nedenleri
- Kalp ile ilgili rahatsızlıklar ve daha önce kalp krizi geçirilmiş olması
- Doğumsal kalp sorunları ve anormallikleri
- Aşırı stres ve strese neden olan faktörler
- Anksiyete ve depresyon gibi psikolojik sorunlar
- Kansızlık ve vitamin eksikliği
- Aşırı yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk
- Zararlı bazı maddelere maruz kalma
Veteriner hekim yapacağı muayene ve gerek görürse EKG ve EKO neticesinde köpekte ritim bozukluğu olduğunu görürse yazımızın başında da söylediğimiz gibi bu belirtinin ortaya çıkmasına neden olan etkeni yani hastalığı bulma yoluna gidecektir. Ritim bozukluğuna neden olan hastalık teşhis edildikten sonra bu hastalığı ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi şekli uygulanır ve bu yolla köpeklerde ritim bozukluğu durumunun da ortadan kalkması sağlanır. Bazen farklı kalp ilaçları uygulanırken, bazen cerrahi yöntemler denenebilir.