Köpeklerde Gözlerde Çapaklanma ve Tedavisi
Köpeklerin gözlerinde görülen çapak, akıntı ve benzeri sorunların köpek sahipleri tarafından fazla önemsenmeyerek olağan bir durum olarak algılandığını görmekteyiz. Oysa köpeklerde çapaklanma ve tedavisi veterinerlerce oldukça önem atfedilen bir konu olmakla birlikte atlanması halinde görme yetisini kaybetmeye kadar varan ciddi sorunları beraberinde getirebildiği unutulmamalıdır.
Köpeklerde Çapaklanma Nedenleri
En sadık dostlarımız olan köpeklerimizin sağlıkları en az kendi sağlığımız kadar önemsenmelidir. Ne kadar önemli olduğunu anlatmamıza gerek olmayan görme organı gözün sağlığı ise olası belirtilerin önemli hastalıkların habercisi olabilmesi nedeniyle çok mühimdir. Sağlıklı bir köpeğin gözleri parlak, kansız ve temiz olur. Çoğunlukla yaşadıkları ortam nedeniyle oluşan köpeklerde çapaklanma sorunu, soğuk algınlığı ve günübirlik göz nezlesi sebepli olabilir. Ancak özellikle yavru köpeklerde rastlanmasına karşın yaş aralığı fark etmeksizin bütün köpeklerde görülüp ölümcül olabilen viral gençlik hastalığı da benzer şekilde çapaklanma semptomları içerdiği için kesinlikle ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır.
Köpeklerde Çapaklanma Tedavisi
Genellikle akıntı ve göz kızarıklığıyla birlikte görülen köpeklerde göz çapaklanması, uzman veteriner hekimlerce giderilmesi gereken bir husustur. Sıkıntının temelinde neyin yattığının tespiti üzerine ne tür bir çapaklanma tedavisi yapılacağına da karar verilir. Basit göz nezlesi, soğuk algınlığı ya da alerjen nedenler varsa tedavi oldukça kolaydır. Antibiyotik bazlı merhem, asit borik içeren solüsyon ve suni gözyaşı gibi göz damlaları ile kısa sürede düzelme görülür. Bu ilaçlar kullanıldığında gözlerdeki akıntı miktarı birkaç günlüğüne artabilir.
Bildiğiniz üzere köpekler çok zeki hayvanlar oldukları için kendilerinde rahatsızlık uyandıran aşırı göz çapaklanması olduğunun farkında olarak sizden bir zarar gelmediğini anlayacaklar ve uygulamada size bir sıkıntı çıkarmayacaklardır. Halk arasında gözle ilgili hemen her soruna soğuk demlik poşeti ile pres yapılarak geçirilme çabası olduğu görülmektedir. Bu davranış ancak ve ancak sorunun ne olduğunu gölgelemeye yarayacak ve asıl tedavi süresini geciktirecektir. Köpeklerde göz çapaklanması tedavisi, akıntı ve göz kızarıklığı eşliğinde oluşan mikrobik unsurları yok etmeye dayalıdır ve tıbbi müdahale şarttır. Başta da belirttiğimiz üzere göz ardı edilmesi öncesinde körlük sonrasında ise ölüm getirebilmektedir. Bu nedenle verdiğimiz bu bilgileri uygulamadan önce mutlaka bir veteriner hekime danışmanız gereklidir.