Köpeklerde Aşırı Tüy Dökülmesi Nedenleri ve Çözüm Önerileri
Özellikle evde köpek besleyenlerin en çok şikayet ettiği şeylerden biri köpeklerinin tüy dökmesidir. Aslında köpeklerin yıl boyunca belirli miktarda tüy dökmesi normaldir. Bunun yanı sıra köpekler yılda iki kez mevsimsel olarak tüy dökme dönemine girerler ve bu dönemde yeni mevsime uygun tüyleri çıkarır eskilerini de dökerler. Buna köpeklerde mevsimsel tüy dökme denilir ve bu süreçte düzenli tarama ile etrafa tüy dökülmesi engellenebilir. Ancak köpeklerde tüy dökme nedenleri elbette bunlarla sınırlı değildir. Zira köpeklerin tüyleri ve tüy dökme miktarı, şekli bize sağlıkları hakkında ciddi ipuçları verir. Bu nedenle köpeklerimizin tüyleri lokal ya da bütün olarak dökülüyorsa bunu mutlaka ciddiye almamız ve veterinere başvurmamız gerekir.
Tüy dökülesi birçok hastalığın belirtisi olabilir. Köpeklerde tüy dökülmesinin başlıca nedenleri aşağıda saydıklarımızdır. Tüy dökülmesinin ana nedenlerinden tekrar kısaca bahsedeceğiz.
- Yanlış besleme
- Eksik besleme
- Uyuz
- Egzama
- Mantar enfeksiyonları
- Bağışıklık sistemi bozuklukları
- Stres
- Travmalar
- Pire alerjisi
- Alerjiler
- A vitamini fazlalığı
- Aşırı protein alımı
- Derinin bakteriyel enfeksiyonları
- Endokrin sistem sorunları
- Genetik faktörler
Gördüğünüz gibi köpeklerde tüy dökülmesinin nedenleri arasında bazıları ciddi sayılabilecek hastalıklar da yer alıyor. Bu nedenle eğer köpeğinizde dikkat çekici miktarda ya da lokal tüy dökülmesi bulunuyorsa yapmanız gereken tabi ki veterinere başvurmak.
Köpeklerde Aşırı Tüy Dökülmesi
Köpeklerin aşırı tüy dökmesinde temel üç sebep vardır. Birinci olarak; düzgün beslenmemesi, ikinci olarak; dermatolojik bir probleminin var olması, üçüncü olarak ta; özellikle tiroid hormon gibi hormonal bozukluklar köpeklerde aşırı tüy dökme sorununa sebep olabilir. Eğer köpeğiniz aşırı tüy döküyorsa yapmamız gereken veteriner hekiminizle görüşmek ve bunun temeldeki sebebini araştırmaktır.
Düzgün beslenen köpeklerin aşırı tüy dökmesi normal midir?
Köpeğinizi her gün fırçalıyorsanız, düzgün beslenmesini sağlıyorsanız ve buna rağmen çok fazla tüy döküyorsa bir sağlık problemi var demektir. Problemin altında yatan sağlık sorununu öğrenmeniz ve erken teşhis ve tedaviye başlanması açısından veteriner hekim kontrolünü öneririz.
Alerjik problemler aşırı tüy dökülmesine sebep olabilir mi?
Alerji ile ilgili problemler köpeğinizin daha sağlıksız bir kürke, tüy yapısına sahip olmasına sebep olabilir. Dolayısıyla iyi beslenme ekarte edildikten sonra hala çok fazla tüy döküyorsa ve fırçalıyorsanız köpeğinizin artık tüy dökmemesi gerekir. Veterinerinizin önerdiği anti alerjen şampuan kullanmanız aşırı tüy dökülmesini engellemeye yardımcı olabilir.
Banyo aşırı tüy dökülmesine sebep olabilir mi?
Banyo köpeğin tüy dökme faktörlerinden bir tanesidir. Köpeğiniz kaliteli, iyi bir köpek şampuanıyla yıkanmıyorsa bu da aşırı tüy dökmesine yol açabilir. Öte yandan insan şampuanı ve çok sık banyo yaptırmak köpeğinizin derisindeki yağ dengesini bozmaya sebep olur.
Bir diğer faktör strestir!
Regl dönemlerinde, çiftleşme dönemlerinde, doğumdan sonra köpeğinizin daha fazla tüy dökmesi normaldir. Köpeğiniz stresten uzaklaştığında tüy dökülme oranı normale dönecektir.
Köpeklerde Tüy Dökülmesi Tedavisi
Köpeklerin tüy dökülme sorununa karşı yapılacak tedavi için öncelikle bu sorunun altında yatan nedeni belirlemek gerekir. Veteriner hekim yapacağı detaylı muayene ile köpeğin tüy dökmesine neden olan etkeni teşhis ettikten sonra bu etkeni ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi yöntemi belirleyerek uygulayacaktır. Bu arada eğer veteriner tüy dökme sorununa karşı size bir beslenme düzeni önerirse buna harfiyen uymanız köpeğinizin tüy dökme sorunundan kurtulabilmeniz açısından vazgeçilmezdir.
Dediğimiz gibi köpekler normalde de tüy dökerler ve her köpeğin belirli bir miktarda tüy dökmesi normaldir. Bahar dönemlerinde ise bu tüy dökülmesi daha da artabilir. Yapılması gereken köpeğin beslenmesine dikkat etmek, düzenli olarak tüylerini taramak ve gerektiğinde kontrollerini yapmaktır.