Köpekler Neden Kokar? Köpek Kokması Nedenleri
Söz konusu köpek bakımı olduğunda en sık karşılaşılan sorunlardan biri köpeklerin kötü kokmasıdır. Birçok köpek sahibi özellikle de sevimli dostuna evde bakanlar köpeklerinin koktuğundan yakınırlar. Peki, köpekler neden kokar? Aslında bu sorunun bir değil birden fazla yanıtı bulunuyor zira köpeklerin kokmasının altında birçok farklı neden yatabiliyor. Nedeni her ne olursa olsun, bu durum başta köpek sahibi olmak üzere çevreyi rahatsız edebilir ve çözüm bulmak gerekir.
Yanlış Besleme
Köpeklerin kokmasının altında yatan en önemli nedenlerden biri tabi ki yanlış besleme. Aslında yanlış besleme köpeklerin yalnızca kokmasına değil tüm sağlıklarına olumsuz etkiler yapıyor. Yağlı yiyeceklerle ve özellikle de kemikle beslenen köpeklerin kokmasını engellemek kesinlikle mümkün değil. Bu yüzden eğer köpeğiniz kokuyorsa beslenme şeklini gözden geçirmelisiniz. Köpekler için en uygun beslenme kaliteli kuru mamaların kullanılmasıdır.
Ağız ve Diş Hastalıkları
Köpeklerde kokunun kaynaklarından biri de ağız. Ağzında yaralar, enfeksiyon ya da dişlerinde çürük olan köpeklerin ağzı kokuyor ve bu da köpeğin kokmasına neden oluyor. Yeri gelmişken köpeklerin ağız ve diş sağlıklarına azami düzeyde özen göstermek gerektiğini anımsatalım, zira dişleri çürük ve ağzı sağlıksız olan bir köpeğin genel sağlık durumunun iyi olmasını beklemek imkânsız.
Kulak Temizliği
Köpeklerin kokmasının nedenlerinden biri de kulaklarıdır. Kulak temizliği düzenli yapılmayan köpeklerin kulak içleri kirle birikir ve bakteri oluşur bu da beraberinde kokuyu getirir. Ayrıca kulak uyuzu da köpeklerin kulaklarının hem de çok ağız şekilde kokmasına yol açan bir sorundur.
Sık Yıkama
Köpek bakımında en sık yapılan hatalardan biri bu tatlı hayvanları çok sık yıkamaktır. Oysaki köpekleri yıkamak daha doğrusu sık yıkamak kokmalarına yol açar. Yani siz köpeğim kokuyor diye yıkadıkça o daha çok kokacaktır. Ayrıca sık yıkamak köpeklerin cildine de zarar verir ve cilt hastalıklarına zemin hazırlar, yani tüylü dostunuzu fazla yıkamaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
Hastalıklar ve Enfeksiyonlar
Başta cilt hastalıkları ve uyuz olmak üzere birçok hastalık köpeklerde koku oluşmasına yol açar. Eğer köpeğinizin tüylerinde dökülme, derisinde pullanma, genel durumunda bozulma gibi belirtilerin yanı sıra koku problemi de varsa mutlaka veteriner hekime başvurmanız gerekir.
Aslına bakarsanız bakımları ve beslenmesi doğru bir şekilde yapılan, sağlıklı köpekler kokmazlar, daha doğrusu rahatsız edici boyutta bir koku oluşmaz. Bu nedenle bakım ve beslenmeye özen göstermelisiniz. Doğru bir beslenme programı, tüy bakımı başta olmak üzere rutin bakımların doğru şekilde yapılması kokmayı büyük ölçüde engelleyecektir.