Köpekler Neden Arabalara ve Araba Lastiklerine İşer?
Her ne kadar köpekler insanlarla birlikte yaşamaya alışkın olsa da bazı durumlarda fark etmediğiniz ya da size tuhaf gelen davranışları da olduğunu görebilirsiniz. Aslında yapılan her hareketin ve sesin köpekler arasında farklı bir anlamı vardır. Tarihten bu zamana kadar köpekler her zaman insanlarla iç içe yaşayabilmiş hayvanlardır. Ancak onların da kendine göre bir sürü psikolojisi bulunur. Köpeklerin de belli bir aile hayatı, sahiplenme duygusu ve sadakat duygusu vardır. Bunun yanı sıra elbette her sürüde olduğu gibi köpeklerde de birbirinin alanına girmeme gibi yasaklar mevcuttur. Köpeklerin alan belirlemek için kullandıkları yöntemse idrar bırakmaktır.
Köpeğiniz Sürekli Alanı Kullanıyorsa Alanını Belirlemiş Demektir!
Köpeğinizi dışarı çıkardığınızda bir arabanın yanında ya da bir ağacın yanında ihtiyaç molası verdiğini görebilirsiniz. Bu durumu sürekli aynı yerde tekrarlıyorsa köpeğiniz kendi alanını belirlemek için bu şekilde davranıyor demektir. Her köpeğin koku alma duyusu son derece gelişmiştir. İdrar bırakarak diğer köpeklerin o bölgede bir köpek olduğunu ve bu bölgeyi işgal etmemesi gerektiği mesajını verir.
Araba Lastiklerindeki Koku Köpeklerin Dikkatini Çekiyor!
Sahipsiz köpeklerde ya da sokağınızdaki bir köpekte de bu hareketi görebilirsiniz. Bu da genelde alan belirlemek için yapılan davranışlardan bir tanesidir. Genelde bölgedeki en güçlü köpeğin sergilediği bu hareketi başka köpeklerin de yaptığını görebilirsiniz. Araçlar köpeklerin en hassas olduğu noktalardan bir tanesidir. Sürekli aynı aracın seçilmesi ve ihtiyaç molası için kullanılması araba lastiklerinin yaydığı kokudan kaynaklanır. Lastiklerin sahip olduğu kokuyu değiştirmek ve alanını belirlemek için de aynı köpeğin sürekli aynı bölgeyi kullandığını görebilirsiniz.
Köpek davranışları belli oranda insanların davranışlarına benzer. Bizim gibi bir topluluk oluşturmak, sosyal yaşam kurmak gibi dürtülere sahiptirler. Her ne kadar bize anlamsız gelse de aslında kendi aralarında yaptıkları son derece mantıklı ve doğalarının gereğidir. Bu nedenle size farklı gelen davranışları olumsuz karşılamak ya da cezalandırmaya çalışmak yerine ılımlı yaklaşım sergilemek gerekir.