Kedilerde Viral Enfeksiyonlar ve Hastalıklar
Kedilerin yaşamını tehdit eden ve kedilerde ciddi sorunlara neden olan rahatsızlıkların başında viral bazı hastalıklar gelir. Kedilerde viral enfeksiyonlar isminden de anlaşılacağı üzere virüs kaynaklıdır. Çeşitli virüsler nedeniyle oluşan bu hastalıklar kedilerin farklı doku ve organlarını etkileyerek can kaybına bile varabilen sonuçlar doğurmaktadır. Kısacası viral enfeksiyonlar kedilerde oldukça ciddi sağlık sorunlarına neden olmakta ve maalesef ölüm ile sonuçlanabilecek durumlara sebebiyet verebilmektedir.
Kedileri Etkileyen Viral Enfeksiyonlar Nelerdir?
Kedilerde virüslerin neden olduğu birçok farklı sağlık sorunu ve enfeksiyon vardır. Bunlar arasında önemli olan bazılarını sizler için seçtik. Özellikle kedilerde ciddi problemlere neden olan viral enfeksiyonlar aşağıdaki gibidir. Tabi ki bunlar dışında virüs kaynaklı başka enfeksiyonlarda olabileceği unutulmamalıdır.
Feline immunodeficiency virus: Halk arasında kedi aidsi olarak bilinen bu hastalığın etkeni lentivirusdur. Bu hastalık genellikle ısırıkla bulaşır. Bu da dişilere oranla çok daha fazla kavga eden erkek kedilerde çok daha fazla görülmesine neden olur. Kedi aidsi ile 4 yaşından büyük kedilerde daha sık karşılaşılır. Birçok viral hastalığın aşısı varken bu hastalığın henüz bir aşısı yoktur. Bu nedenle kediniz şayet bir ısırık yarası aldıysa yarayı dezenfekte ettikten sonra vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurulmalıdır.
Feline leukemia virus: Halk arasında kedi lösemisi olarak adlandırılan bu hastalığın etkeni retrovirusdur. Bu hastalık kısa temaslardan ziyade uzun süreli temaslar ile bulaşır. Genellikle genç yaşlarda bulaşan bu hastalık kedinin bağışıklık sisteminin çökmesine sebep olur. Bu hastalığın aşısı vardır ve aşılamanın düzenli olarak yapılması gerekir. Aşı uygulamaları hakkında veteriner hekiminizden detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Feline viral rhinotracheitis: Halk arasında kedi nezlesi olarak bilinen bu hastalığın etkeni feline herpesvirustur. Bu hastalık çok bulaşıcıdır ve özellikle yavru kedilerde can kaybına neden olabilmektedir. Kedileri bu hastalıktan korumanın tek ve en etkili yolu düzenli aşılama yapılmasıdır.
Feline calicivirus: Bu hastalık aşılama yapılmamış genç kedileri oldukça sık etkilemektedir. Zira göz yaşı akıntısı, hapşırık, öksürme gibi sıvı alışverişine yol açabilecek çok fazla semptomu bulunmaktadır. Bu hastalığa karşı da kedileri düzenli olarak aşılatmak gerekmektedir.
Feline panleukopenia: Halk arasında kedi gençlik hastalığı olarak bilinen bu hastalığın etkeni parvovirusdur. Yukarıda saydıklarımız içerisinde en ölümcül olan da kedi gençlik hastalığıdır. Şiddetli seyrettiğinde kedinin ölümüne sebep olmasının yanı sıra bu hastalık dişi kedilerin ölü yavru doğurmasına ve düşük yapmasına da neden olabilmektedir. Bu hastalığın bilinen tek ve en etkili koruma yöntemi aşılamadır.
Görüldüğü gibi kedilerde kimi ölümcül olabilen birçok viral enfeksiyon ile karşılaşılmaktadır ve bu hastalıkların çoğunun aşısı bulunmaktadır. Bu nedenle kedilerin aşıları mutlaka düzenli olarak yaptırılmalıdır. Özellikle yavru kedilerde bu tarz enfeksiyonlar daha ciddi seyrettiğinden dolayı kedilere yavruluk döneminden itibaren aşıları düzenli bir şekilde yapılmalı, en küçük bir sağlık sorununda ise veteriner hekime başvurulmalıdır.