Kedilerde Kulak Bakımı ve Temizliği Nasıl Olmalıdır?
Kedilerin kulaklarına normal durumlar hariç müdahale etmek pek sağlıklı değildir. Fakat kulaklarında bariz bir kir, kalıntı, irin veya akıntının olduğu durumlarda nazik bir şekilde o bölgeyi kontrol etmeli, iltihap olup olmadığına bakılmalı ve kulağına dokunulduğunda ağrı hissedip tepki veriyorsa veterinere başvurmalıdır.
Eğer kirli görünüyorsa çok nazik bir şekilde, orada ince bir zarın varlığından haberdar olarak hassas bir şekilde temizlenebilir. Dikkatli davranılmadığı zaman, zarın yırtılmasına ve ciddi sorunlara yol açabilir.
Peki ya nasıl ağrı vermeden, nazik bir şekilde temizleyebiliriz? Bunun hakkında ipuçlarımıza bakalım!
İlk olarak uygun anı kollamak gerekiyor. Kedinizin hareketli olduğu zamanlarda hem kedinize hem kendinize zarar gelmesi çok olasıdır. Sakin ve uykulu olduğu vakitleri kulak temizliğine denk getirip o zaman temizlemeniz çok daha mantıklı olacaktır.
Yavaş yavaş ortamı sağladığımıza göre şimdi temizlik aşamasına geçebiliriz. Yumuşak bir havluyla kedinizin sadece kafa bölgesi açıkta kalacak şekilde sarmanız, kedinizin hareketini kısıtlayıp daha güvenli çalışma ortamı elde etmenizi sağlar. Aksi halde kediniz tırmalama hareketi yaparak size veya kendisine zarar verebilir.
Şimdi en önemli kısma geldik, yanınızda bir kâse ılık su ve çokça pamuk bulundurun. Pamukları top şekline getirip, ılık suda ıslatıp kulak memesinden başlayıp nazikçe temizleyerek kalıntılardan kurtulun. Daha sonrasında pembemsi renkli olan kıkırdak dokuya aynı uygulamaları uygulayın. Tüm bunları yaparken çok hassas olup, kulak kanalına girmediğinizden emin olun ve sıkça pamukları değiştirin.
Her şey bu kadardı, kedinizin hırçınlığına göre bir arkadaşınızdan yardım almanızda faydanıza olacaktır. Unutmadan kedinizin kulakları aşırı derecede kirli ve çok sık aralıklarla temizleme ihtiyacı var görünüyorsa, bir sorunla karşılaşmamak için veteriner hekiminize götürüp gerekli muayene işlemlerini yaptırınız.