Kedilerde Doğru Tüy ve Tırnak Bakımı

Tabiatları gereği kediler son derece titizlerdir. Hiç şüphesiz sevimli kedinizin gün içerisinde defalarca kendini temizlediğini görüyorsunuzdur. Çoğu zaman kendi başlarının çaresine gayet iyi bir şekilde bakabilirler, ama bazen sizden biraz yardım almaları gerekebilir.

Tarama işlemini, her ikiniz için de, mümkün olduğunca eğlenceli hale getirin!

Tarama seansları hem sizin, hem de kediniz için eğlenceli olmalı. Bu yüzden planlamalarınızı kediniz yemek yedikten ya da egzersiz yapıp rahatladıktan sonraki zamanlar için yapmanız çok daha doğru olacaktır. Evcil hayvanınızın bakım seanslarını güzel hatırlamasını istiyorsanız eğer, sakinliğinizi daima korumanız gerekir. Stresli bir günü geride bıraktıysanız ya da moraliniz bozuksa, muhtemelen bakım için uygun bir zaman değildir.

İlk tarama seansınızı 5 ila 10 dakika kadar kısa tutunuz. Kediniz bu rutine ayak uydurdukça süreyi yavaş yavaş uzatmaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda evcil hayvanınızı sevilmeye de alıştırmalısınız. Kedinizin her noktasını sevmeyi alışkanlık haline getirin, kulaklarını, kuyruğunu, karnını ve özellikle de patilerini.

Unutmayın, biraz sabır uzun bir yol almanızı sağlayabilir. Kediniz fazlasıyla stresliyse, seansı kısa kesin ve sakin olduğunda tekrar deneyin. Ne yazık ki birçok kedi banyo yapmayı hiç sevmez, bu nedenle bu iş için bir yardımcıya ihtiyacınız olabilir. Seans bittiğinde kedinizi şımartmayı unutmayın!

Kedi Fırçalama

Tarak ya da fırça ile yapılan düzenli tarama seansları, evcil hayvanınızın tüylerini iyi durumda tutmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda, fırçalama sayesinde, tüyleri kirlerden arınacak, doğal yağlar tüylerinin her noktasına yayılacak, tüylerinde düğümlenmeler oluşması engellenecek, bu sayede derisi temiz ve ferah kalacaktır.

Eğer kedinizin tüyleri kısaysa, haftada bir kere taramanız gerekir!

  • İlk olarak, metal bir fırça kullanın ve kürkünü başından kuyruğuna doğru tarayın.
  • Daha sonra, dökülmüş tüyleri kürkünden ayırmak için kauçuk veya kıl yapılı fırça kullanın.
  • Göğsüne ve karnına yakın yerlere ekstra nazik davranın.

Eğer kedinizin tüyleri uzunsa, her gün taramanız gerekir!

  • Karnını ve bacaklarını tarayarak başlayın, düğümlenen yerlerini çözmeye çalışın.
  • Daha sonra, kauçuk veya kıl yapılı bir fırça ile yukarı doğru hareketle kürkünü tarayın.
  • Kuyruğunu taramak için, tüyleri ortadan ikiye ayırın ve her bir tarafı dışarıya doğru tarayın.

Kedi Banyo

Kedinizin tüyleri yağlandıysa ya da yapışkan ya da kötü kokulu bir şeylerin içine girdiyse, kedinizin banyonun nimetlerinden faydalanması gerekecektir. Kedilerde kullanımı güvenli olan hafif bir şampuan kullanın ve şu adımları izleyin.

  • Öncelikle, kedinizin kürkünden ölü tüyleri ve düğümlenmeleri gidermek için güzel bir tarama işlemi gerçekleştirin.
  • Güvenli bir şekilde ayak basması için, küvet ya da lavabonun içine plastik bir banyo matı yerleştirin.
  • 3-4 inç miktarında ılık suyla dolu bir küvete ya da lavaboya kedinizi yerleştirin.
  • Kedinizin her yerini sprey kullanarak ıslatın ancak kulaklarına, gözlerine ya da burnuna direkt su sıkmamaya özen gösterin. Eğer spreyiniz yoksa plastik bir maşrapa ya da kırılmayacak bir kupa da işinizi görecektir.
  • Şampuanlarken, başından kuyruğuna doğru nazikçe masaj yapın.
  • Yine gözlerini, kulaklarını ve burnunu sudan koruyarak, spreyle ya da maşrapayla kedinizi iyice durulayın.
  • Büyük bir havluyla kedinizi kurulayın.

Kedi Tırnak Kesme

İş tırnak kesmeye gelene kadar, çoğu insan kedisinin ayaklarını ellemez. Sonrası malum… Bazı hayvanlar, bu yabancı his karşısında mutsuz olurlar. Bu nedenle, tırnak kesme girişiminde bulunmadan önce, kedinizin ayaklarına dokunulmasına alışması iyi bir fikir olacaktır. Kedinizin bacaklarına aşağı ve yukarı yönlerde masaj yapın, her bir ayakucuna nazikçe baskılar uygulayın. Ve bunu yaparken ona bol bol övgü yağdırmayı ve ödül mamalar vermeyi unutmayın. Her hayvan farklıdır ancak büyük olasılıkla, bir hafta içerisinde ya da birkaç günlük ayak masajından sonra, kediniz çok fazla öfkelenmeden tırnak kesimini kabullenecektir. Tırnak kesimini nasıl uygulayacağınızı şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kedinizin ayaklarının üst kısmına ve pati yastıklarına nazik baskılar uygulayarak başlayın. Bu pençelerinin gevşemesine neden olacaktır.
  • Her bir tırnağın beyaz ucunu, tırnağın kıvrılmaya başladığı noktanın hemen aşağısından kesmek için, kediler için özel olarak üretilmiş, keskin ve kaliteli bir tırnak makası kullanın.
  • Kan damarlarının bulunduğu noktaya dikkat edin. Tırnağa bakıldığında bu pembe bölge görülebilir.
  • Eğer kazara pembe bölgeyi keserseniz, kanama meydana gelebilir. Bu durumda kanama durdurucu pudra kullanarak kanamayı kesebilirsiniz.

Evlerde bakılan kedilerde tırnak bakımı ve düzenli olarak tırnakların kesilmesi önemlidir. Aksi takdirde kırılma ve kanamalar görülebilir. Bu konu ile alakalı olarak https://www.vetbilgi.com/kedilerde-tirnak-kirilmasi-ve-tirnak-kanamasi/ adresinden bilgi alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu