Kediler Tasmaya Nasıl Alıştırılır?
Özellikle kedisi dışarı çıkmak isteyen kedi sahiplerinin yaşadığı bir korku vardır; kedisini kaybetmek. Yine de bir kediyi dışarı çıkmaktan alıkoyamazsınız. O ihtimale karşı yapılacak en makul şeyse, kişisel bilgilerin yazılı olduğu bir künyeyi, bir tasmaya ilişik olarak kedinizin boynuna takmak. Ama bunun yanı sıra tasma, sadece aksesuar olarak da tercih edilebilir. Tabii kediniz izin verirse.
Kimi kediler daha tasma takılır takılmaz debelenerek tasmayı çıkarmaya çalışır, özellikle de yetişkin olanları, boynuna dolanan bir tasmaya tahammül edemez. Bunu yapan sahibi olsa dahi canı için bir tehdit olarak görüp saldırganlaşabilir. Yavru kediler bu konuda daha yumuşak davranır ama onlar da kendileri için bir tehlike olduğunu düşünürse derhal kendilerini savunurlar. Kedinizin tasma kullanmasını istiyorsanız, uzun bir süre sabretmeniz gerekebilir.
Kedi Tasmayla Nasıl Tanıştırılmalı?
Yapılması gereken şeylere geçmeden önce en yapılmaması gereken şeyi açıklamakla başlayalım. Tasmayı ve kayışı bağlar bağlamaz onu yürüyüşe çıkarmak veya buna zorlamak, kedinizin keyfini muhtemelen yerle bir edecektir.
- En çok da yavru kedilerde işe yarayan bir yöntem olarak, tasmayı sürekli göz önünde bulundurun. Mama ve su kabının, oyuncaklarının yanında olsun. Ona dokunup onun güvenli olduğunu anlayabilsin.
- Onu severken elinizde tasmayı bulundurun ve ara ara tasmayla temas ettirerek sevin onu. Tasmanın bedeninde hissettirdiği dokunuşa alışsın. Sonrasında onu ödüllendirin.
- Kademeli bir şekilde bu süreyi arttırın. Saldırgan davranmazsa ve tepki göstermezse, tasmayı yavaşça ve gevşek bir şekilde takın. Bir süre de böyle sürdürün. Eğer çıkarmak isterse ve huzursuzlanırsa hemen çıkarın. Asla güvenini kaybetmeyin.
Tasmaya Alıştırmak
Tasmaya alıştırmak için önce kedinizi ikna etmeniz gerek. Birkaç kere onu huzursuz etmeden takmaya çalışın. Tepkilerini gözleyin. Eğer şiddetle direnç gösteriyor, agresifleşiyor ve birçok denemenizden sonra hala buna devam ediyorsa tasma kullanmayın. Diğer kediler zamanla alışacaktır. Tasmanın biçimi ve kedinizin tasmasını sevip sevmemesi de önemli bir faktör.
Tasmadaki herhangi bir boncuk veya zil, avlamak istediği şey tarafından fark edilerek, avlanmasına engel olabilir. Kendi dikkatini de dağıtır ve sesin-hareketin gelmesine müdahale edemediğinden huzursuzlanabilir.
Eğer kalabalık ve yoğun temposu olan bir muhitte yaşıyorsanız, etrafta gezen köpekler, arabalar, insanlar varken gezdirmek, onun canını sıkacaktır. Kedinizin tasmaya alışması için sakin bir bahçede veya parkta vakit geçirmeniz gerekir.
Zaman ve sebatla, şansınız yaver giderse kedinizin de işbirliği ile, sonunda kediniz tasmaya alışacak.