Kediler Neden Eve Çiş Yapar? Kedilerde Çiş Kaçırma
Kediler temizlikleri, titizlikleri ile haklı bir üne sahip. Tüm kedi sahipleri sevimli dostlarının günün büyük kısmını yalanarak yani tüylerini temizleyerek geçirdiklerini gayet iyi bilir. Peki, bu kadar titiz hayvanlar olan kediler neden eve çiş yapar? Öncelikle şunu söyleyelim; yavru kediler hariç kedinin eve çiş yapması normal olarak kabul edilen bir davranış değildir.
Kedinizin tuvaleti temiz mi?
Kediler şayet kum kapları pisse bu yüzden eve çiş yapabilirler. Bu hem kum kabını temizlemediğiniz için size gösterdikleri bir tepkidir hem de mecburiyetten ileri gelen bir davranıştır. Bu nedenle kedinizin eve çiş yapmaması için kum kabını yani tuvaletini düzenli olarak temizlemeli, kumunu mutlaka belirli aralıklar ile değiştirmelisiniz.
İdrar püskürtme çiş yapma değildir!
Kedilerin idrar püskürtmesi eve çiş yapmaları ile karıştırılıyor, oysa idrar püskürtme çiş yapma ile tamamen farklı bir davranış. Kedilerin idrar püskürtmesinin nedeni iletişim kurmaktır. Özellikle etrafta başka kediler varsa kediler bu yönteme oldukça sık başvurabilirler. Ancak bu eve çiş yapmak değil etraftaki kediler ile iletişim kurmak, onlara mesaj vermek için yaptıkları bir harekettir ve püskürttükleri idrarın miktarı çiş yapmaya kıyasla son derece azdır.
Çiş kaçırma hastalık belirtisidir!
Yavru kedilerin çiş kaçırması normal kabul edilir, ancak yetişkin kedilerde çiş kaçırma idrar yollarındaki problemlerin en belirgin semptomlarından biridir. Özellikle bir anda ortaya çıkan eve çiş yapma durumlarında çiş kaçırmadan yani idrar yolu problemlerinden şüphelenmek gerekir.
Stres de kedilerin eve çiş yapmasına neden olabiliyor!
Taşınma, evde yapılan değişiklikler, tadilatlar yani yaşam ortamındaki değişiklikler kediler tarafından tehdit olarak algılanabiliyor ve bu durum strese girmelerine neden oluyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de kedinin daha önce idrar püskürterek bıraktığı işaretlerin tadilat, taşınma gibi nedenlerle ortadan kalkması oluyor ve kedi bu yüzden tekrar idrar püskürtme yoluna gidiyor. Ancak yukarıda da söylediğimiz gibi idrar püskürtme hareketini eve çiş yapma ile karıştırmamak gerekiyor.
Kedilerde Çiş Kaçırma
Kediler köpeklerin aksine kendilerini gayet iyi temizleyebilen, titiz ve ev içindeki yaşamlarında da temizliğe önem veren canlılardır. Kedilere tuvalet alışkanlığı kazandırmak da son derece kolaydır, kedi bir kez kum kabına idrarını ve dışkısını yaptıktan sonra her zaman oraya yapmaya devam eder. Şayet tuvalet kutusu kirlenmişse doğal olarak içine girmek istemez ve idrarıyla dışkısını dışarı yapabilir. Kedinin tuvalet kutusu temiz olduğu halde etrafa çiş yapıyorsa bu kesinlikle sorun varlığına işaret eden bir davranıştır. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaşıldığında kediye kızmak, cezalandırmak yerine bu davranışın altında yatan nedenlere odaklanmak gerekir.
Kediler Neden Çiş Kaçırır?
Kedilerde çiş kaçırma fizyolojik nedenlere bağlı olabileceği gibi çeşitli psikolojik nedenlere de bağlı olabilir. Kedilerde çiş kaçırma nedenleri şunlardır;
Üriner sistem enfeksiyonları: Kedilerde üriner sistem enfeksiyonları ile ne yazık ki oldukça sık karşılaşılıyor. Özellikle dişi kedilerde kızgınlık dönemi ertesinde bu sorun baş gösterebiliyor. Aşağı üriner sistemde olan enfeksiyonları tedavi etmek kolayken böbreklere değin uzanan üriner sistem enfeksiyonlarının tedavisi oldukça zordur ve hastalığın tekrarlama riski yüksektir.
Diğer sağlık problemleri: Üriner sistem enfeksiyonları dışında bazı hastalıklar ve sağlık sorunları da çiş kaçırmaya neden olabilir.
Psikolojik nedenler: Korkma ya da çeşitli durumlara, ev içindeki, kedinin yaşam alanındaki değişikliklere tepki gösterme.
Tedavi Seçenekleri
Kedilerde çiş kaçırma sorunu varsa kedi mutlaka veterinere götürülmelidir. Veteriner hekim yapacağı detaylı muayenenin yanı sıra kedinin üriner sistemini ultrasonla inceleyerek, idrar tahlili yaparak ve röntgen çekerek sorunun kaynağını bulacaktır. Bu tahlillerde üriner sistemde enfeksiyon varlığı görülürse veteriner hekim buna göre bir tedavi yöntemi belirleyecektir. Şayet yapılan tetkiklerde hayvanın üriner sisteminde çiş kaçırmasına neden olabilecek bir bulguya rastlanmazsa o zaman psikolojik etkenler üzerinde yoğunlaşılmalıdır. Bu durumda en büyük görev tabi ki kedi ile birlikte yaşayan sahibine düşer ve kedisini psikolojik olarak rahatsız edebilecek durumları ancak hayatını onunla paylaşan kişi bulabilir ve bu etkenleri ortadan kaldırabilir.