Erkek Kedilerde İdrar Yapamama ve Çözüm Önerileri
Erkek kedilerde idrar yolları sorunları ve hastalıkları ile sıklıkla karşılaşmaktayız. Hemen hemen her kedi sahibi bu sorunu az veya çok yaşamıştır veya yaşama ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle kedi sahiplerinin idrar yolu sorunları hakkında bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Bu konumuzda sizlere erkek kedilerde idrar yapamama durumundan, bu durumun nedenlerinden ve sürecin yönetilmesinden bahsedeceğiz.
Kediler evcilleşmeden önce doğada yaşıyor ve doğal kaynaklardan besleniyorlardı. Vakti gelince çiftleşiyorlar, acıkınca karınlarını doyuruyor, susayınca da akar sulardan derelerden su içiyorlardı. Bu gün aslında onların ihtiyaçları değişmedi ama şartları değişti. İnsanlarla birlikte yaşamaya başladıktan sonra bizlerin hayatına ayak uydurmak zorunda kaldılar. Bu bazı kedilerde bazı konular için avantaj olurken, bazı konularda ise dezavantaj oldu.
- Onları bizimle yaşamaları için kendi evlerimize kapadık, biz evde değilken bile onları evde kalmaya zorluyoruz. Bütün gün evde yalnız kalıyor ve enerjileri tüketecekleri bir alan bulamıyorlar. Bu da streslerini arttırıyor ve bazı hastalıklara davetiye çıkarıyor.
- Doğada kendi tercihlerine göre beslenen kedileri evimizde onların önüne koyacağımız besinlerle beslenmeye zorluyoruz. Onların asıl ihtiyaçlarını bulasıya kadar bir sürü kedi maması veya ev besinleriyle besliyoruz. Özellikle ucuz kalitesiz mamaların içine konan kimyasal tatlandırıcılarla onların bu mamaları çok sevdiklerini zannediyoruz. Bu yalancı tadın onların sağlığını nasıl etkileyebileceğini hiç düşünmüyoruz. Yanlış beslenme kedilerin hastalıklarında en fazla rol oynayan etkendir. Bu konuda veteriner hekimlerden tavsiye almak en doğrusu olacaktır.
- Doğada su ihtiyaçlarını dereler ırmaklar gibi akar sularda karşılayan kediler durgun sudan su içmeye alışkın değillerdir. Evde su kaplarına koyduğunuz suların sürekli tazelenmesi gerekir bayatlamış sular kediler tarafından tercih edilmez. Bu da kedinin günlük su tüketiminin azalması anlamına gelir. Günlük su tüketiminin düşmesi ise başta üriner sistem hastalıkları olmak üzere çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır.
Yukarıda maddeler halinde verdiklerim, kedilerin yaşamında; vahşi hayattan ev hayatına geçişte hastalıklara yol açabilecek bazı değişikliklerdir. Özellikle konumuz ile ilgili olan örnekleri sizin için seçtim. Tekrar etmekte fayda vardır; kedilerin insanlar ile birlikte yaşamasının birçok avantajı da bulunmaktadır.
Özellikle erkek kedilerde görülen idrar yapamama sorunu genellikle idrar yollarını kumların tıkamasından kaynaklı olmaktadır. Kısırlaştırılan erkek kedilerde sıklıkla görülen bu duruma idrarın; yanlış beslenme sonucu alkalileşerek bünyede struvit ve okzalat taşlarının üretmesi sebep olmaktadır. İdrar kesesinde biriken struvit ve okzalat taşları çiş yapma esnasında idrar kanalından geçemeyerek idrar yollarını tıkar. Kediniz bu durumda olduğunda sık sık kum kabına giderek çömelir vaziyette duracak ve her çiş yapma esnasında miyavlayacaktır. Bu durum sürdükçe ve müdahale edilmedikçe karnında şişme görülür. Ve bu durum geciktirilmeden kliniğe yetiştirilmesi gereken bir acil vakadır. Kedim çiş yapamıyor? Kedim işeyemiyor diyen kedi sahiplerinin kedileri bu durumdan korumak bir kaç önerimi aşağıda size sayacağım.
Erkek Kedilerde İdrar Yapamama
Erkek kedilerde oldukça yaygın olarak görülen bu sorun özellikle kısırlaştırılmış erkek kedilerde daha yaygındır. İdrar yapamama problemi çeşitli nedenlerden kaynaklı olabilmektedir. En önemli neden ise idrar yolu taşlarıdır. Bu konumuzda da idrar yolu taşları ile alakalı durumdan bahsettik. Bunun yanında idrar kesesi enfeksiyonları, bazı böbrek hastalıkları, üretra ve üriter yırtıkları bu soruna neden olabilecek diğer faktörler arasında yer almaktadır.
Erkek Kedilerde İdrar Sorunlarını Önleme
Yapacağınız bazı uygulamalar ile kedinizin bu soruna yakalanma ihtimalini oldukça düşük seviyelere çekebilirsiniz. Tabi ki bu hastalığı tamamen önlemek mümkün değildir ama vereceğimiz öneriler ile erkek kedilerde sık karşılaşılan bu durumdan korunmanız mümkündür.
Kedi Akar Su Pınarı
Kedinizin su ihtiyacını ciddiye alın. Mutlaka gün içerisinde su kabına en az üç defa taze su koyun. Mümkünse içme suyu verin. Eğer suyunu sürekli değiştiremiyorsanız. Kediler ve köpekler için satılan şelale şeklinde akar su pınarlarını bir çok yerde bulabilirsiniz. Bu su pınarları suyun sürekli deveranını sağlayarak karbon filtreden geçirirler ve suyun tazeliğini korumasını yardımcı olurlar. Kediler akar vaziyette olan sulardan daha çok tüketirler. Kedinin taze ve temiz sudan bolca tüketmesi daha çok idrar yapmasını sağlayacağı gibi idrarın asiditesi korunarak kum yapmasını ve enfeksiyonu engeller. Daha fazla idrar içerisinde olursa kum parçalarının idrar kanalından kolaylıkla atılması sağlanır.
Beslenme ve Önemi
Beslenmesine de dikkat edilmelidir. Özellikle kediniz kısırlaştırıldıysa sterilize kediler için üretilmiş kum yapan bazı minerallerden ayıklanmış ve idrarın asiditesinin korunduğu rasyonları içeren mamalar tercih edilmelidir. Bu riski taşıyan kediler için veterineriniz ihtiyacınıza göre size uygun bir mama önerecektir.
Kedi İdrar Pastası
Bu türden riskleri olan kedilere methionin ve C vitamini içeren pasta şeklinde vitaminlerde mutlaka önerilir.
Bu günkü yazımda siz kedi sahiplerini kısaca bilgilendirmeye çalıştım. Fakat bu semptomları gördüğünüz her erkek kedi de bu sadece idrar yollarında kum varlığını göstermeyebilir. Ayrıca bu durum sadece erkek kedilerde görülecek diye bir şeyde yoktur. Sadece diğer hayvanlara göre daha çok görülür. Burada yazılan bilgilerin veriliş amacı; sizleri sadece bilgilendirmek ve en yüksek olasılığa göre kedinizi korumanıza yardımcı olmayı sağlamaktadır. Bu soruna karşı önleminizi alınız ve veteriner hekiminizin önerilerini mutlaka değerlendiriniz.