Annesiz Yeni Doğan ve Yavru Kedi Bakımı
Baharın gelmesi ile dünyaya gözünü açmaya başlayan bebek kediler ne yazık ki annelerinden erken zaman içinde ayrılmak zorunda kalabiliyorlar. Annelerinden ayrı kalan yavrular 45- 60 güne kadar bizlerin yardımı olmadan sokak ortamında hayatta kalmaları çok zor hatta bebek kediler için ölümcül son daha da yakın olmakta. Bir gün sokakta, evinizin bodrumunda yavrular ile karşılaşırsanız öncelikle hemen onu almayınız. Annesi onlara süt verebilmek için kendi yemeğini aramaya gitmiş olabilir. Biraz gözlemleyiniz annesinin gelmediğinden emin olursanız bu zor görev size düşmektedir.
- Bebek kedilerin gözleri yaklaşık 1 hafta -10 gün içerisinde açılmaktadır, bu ayrımdan doğum günü hakkında tahmin bilgisi edilebilir.
- Bebek kediler yaklaşık 6 haftalık olana kadar kendi vücut ısılarını düzenleyemezler, sizler sıcak su torbaları ile vücut ısılarını sabit tutmanız gerekmektedir.
- Sıcak su torbasını bebek kediniz ile direk temasını engelleyip, bir havluya sarıp altına yerleştiriniz.
- Bebek kedinizin sağlıklı olup olmadığını anlamak için öncelikle veteriner hekiminize danışınız.
- Unutmayınız ki yavru kedilerin pire kene damlaları, iç parazit tabletleri 8 haftalıktan küçük yavrulara uygulanmaz. Yavrulara veteriner hekiminiz önermedikçe ilaç vermeyiniz.
- Sağlıklı olan yavru kedimiz artık 2 ay boyunca sizin bakımınıza muhtaç annesi de babası da artık sizsiniz.
- Bu ufaklığın temel ihtiyaçlarından bir diğeri de beslenmek veteriner kliniklerinden yavru kediler için özel olarak hazırlanmış farklı markalara ait kedi süt tozları edininiz, tabi biberonu unutmayın.
- Farklı markalara ait süt tozlarını kullanımdaki oranına göre süt tozu ve su karışımı yaparak 2-3 saatte bir besleme yapınız, ayrıca su vermenize gerek yoktur besleme yaparken biberonu sıkmayınız kediniz kendi emsin doyunca zaten biberonu bırakacaktır.
- Bebek kedimizin bir diğer ihtiyacı da idrar ve dışkısının yaptırılmasıdır. Yavru kedilerin boşaltım refleksleri yaklaşık olarak 4-5 haftalık olana kadar gelişmez normalde bu ihtiyaçlarını anneleri tarafından popo bölgesi yalanarak yapılır ancak yukarıda da dediğimiz gibi annesi de babası da sizsiniz artık.
- Yavru kedimizin göbek ve popo bölgesini hafif nemli pamuk yardımıyla masaj yaparak idrar ve dışkısının yapılmasını sağlamalısınız eğer ki yavrumuz da uzun süreli idrar ve dışkı yapmadığını fark ederseniz acil olarak Veteriner hekiminize götürünüz hayati tehlike oluşabilir.
- Artık siz de yavru kedilere nasıl bakılacağını öğrendiniz, onların sıcak bir yuvaya beslenmeye ve boşaltıma ihtiyacı var . Siz olmazsanız hayatlarını kaybederler.
- 2 aylık olduktan sonra parazit uygulamaları, aşıları ve kontrollerini yaptırmayı unutmayınız. Onun ve sizin sağlığınız için çok önemlidir.