Akvaryumlarda Mavi-Yeşil Alg Sorunu ve Çözümü
Yunanca’da kyaneos (koyu mavi) ve phyton bitki kelimelerinden oluşan Cyanophyceae sınıfının içine giren algler bakteri kadar küçük ya da ondan büyük olabilir. Hücrelerinde gerçek çekirdek yoktur. Hücre sitoplazması içinde renkli pigmentler bulunur. Bu pigmentlerin başlıcaları klorofil A, karotinoidler (özellikle B), suda eriyen fikobilin ve fikosiyan isimli kromoproteidler ve bazı türlerde görülebilen fikoeritrindir. Fikosiyan ile fikoeritrinin miktar bakımından birbirlerine oranı ışığın özelliğine göre değişiklik gösterir. Renk uyarlaması ya da kromatik adaptasyon denilen bu olayda yosun bazen kırmızı (fikoeritrin) bazen mavi (fikosiyan) renge bürünür. Işık yeşil ise renk özellikle kırmızı, ışık kırmızı ise bu kez yeşil ya da mavi pigmentler meydana gelir. Böylece aynı yosun böyle farklı renklerde görülebilir.
Akvaryumlarda Mavi-Yeşil Alg
İçlerindeki bu renkli pigmentlerden dolayı kendi besinlerini kendileri yaparlar. Bu nedenle özellikle kuvvetli güneş ışığı alan, sert ve kireçli sularda çoğu kez yapay aydınlatmalarda da çok miktarda çoğalırlar. Bu akvaryum için hiç arzu edilmez. Böyle durumlarda akvaryum içindeki taşlar, bitkiler, yan camlar hemen bu alglerle kaplanır, üzerleri kaygan bir durum alır. Bu durumda su bitkilerinin büyümesi de durur. Hücre çeperleri çok tabakalı pektin, hemiselüloz ve kısmen selülozdan yapılmış olup, çoğu kez şişerek müsilaj halini alır. Kayganlık buradan ileri gelir. Akvaryum içine bakılmaz bir hal alır.
Akvaryumlarda Mavi-Yeşil Alg Çözümü
Akvaryumda yeni yeni üremeye başladığı görülürse hemen sifon yaparak akvaryumdan uzaklaştırılmaları gerekir. Çok üredikleri zaman Worbes’e göre Penisilin ile bu önlenebilir. Bir litre suya 10.000 IE (Ünite) Penicilin G (Sodyum benzil penicillum) hesabıyla penisilin akvaryum suyuna ilave edilir. 48 saat sonra bu kez 1 litre suya 2500 IE’lik ikinci bir doz tam başarı sağlar. Bu yöntemde balık ve bitkiler zarar görmez. Bazı durumlarda %3’lük bor suyu (100 litre suya 30 ml bor) da netice verir. Bu yöntem özellikle yumuşak sulu akvaryumlarda iyi netice verir. Çok fazla üreme durumlarında ise en iyisi suyu tamamen değiştirmektir. Üremeleri eşeysiz olarak bölünme ile olur. Hücreler arasında iris diyaframı şeklinde gelişen yeni zarlar ile birbirine bağlı kalırlar. Böylece ipliksi bir yapı alır. Ana hücreden ayrılan yeni bölünmüş hücre bir müddet yüzer ve sonra yeni bir koloni (iplik gibi) meydana gelir.
Doğal sularda su çiçeği denilen ve yeşil ya da yeşile çalan bir örtü meydana getiren mavi yeşil algler, 70-85 °C’lik sıcaklığa bile dayanabilirler. Akvaryumlarda en arzu edilmeyen alg grubu olan Cyanophyceae’nin 1400 kadar türü bilinmektedir.
Çoğu alkali suları severler. Bol oksijenli, temiz sulu, bol bitkili ve ölçülü yem verilen akvaryumlara girmesi ve üremesi zordur. Mavi ve yeşil alg görülmeye başlayan akvaryumlarda turba yosunu ile filtrasyon yapmakta oldukça iyi netice verir. Suyun sertliğinin giderilmesi de iyi bir önlemdir.