Akvaryumda Yosun Sorunu ve Önleme Yöntemleri
Akvaryumlar hem içerisinde beslenen balıklar hem de oluşturulan ekosistem açısından oldukça önemlidir. Fakat akvaryum sahiplerinin en önemli sorunlarından bir tanesi yosun oluşumudur. Akvaryumlarda yosun oluşumuna engel olamayan çoğu insan bu hobiyi bırakma yolunu seçmiştir.
“Akvaryumda neden yosun oluşur?” sorusunun cevabını kısaca verecek olursak amonyak ve organik nitrit seviyesinin artması olarak açıklayabiliriz. Akvaryumda pek çok nedene bağlı olarak amonyak seviyesi artış gösterir. Özellikle akvaryum suyunun çok az değiştirilmesi, balıklara verilen yemlerin artıkları ve kirlenmeye sebep olan diğer faktörler alglerin artmasına neden olur. Yazının devamında akvaryum içerisinde oluşan yosun çeşitleri hakkında birkaç bilgi vermeye çalışacağız.
Akvaryumlarda Oluşan Yosun Çeşitleri
- Leke Yosunu: Özellikle akvaryumun camında bulunan bir yosun türüdür. Yavaş yayılan bir yosun türü olan leke yosunlarının oluşmasında aydınlatma ve balıkların yemediği yemler en önemli faktörlerdir. Leke yosunlarının önüne geçilmesi açısından su değişimi çok önemlidir. Akvaryum suyunu sıklıkla değiştirmeniz, üzerinde leke yosunu olan bitkileri akvaryumdan uzaklaştırmanız, camda bulunan yosunları kazımanız bu duruma engel olmanızı sağlayabilir.
- Sakal Yosunu: Akvaryum içerisinde en çok görülen yosun çeşitlerinden bir tanesidir. Akvaryum içerisinde bulunan taşlarda ve bitki köklerinde yayılırlar. Sakal yosunu; akvaryumda bulunan fosfor fazlalığı, akvaryum sıcaklığının fazla olması, aydınlatmanın fazla olması ve su değişiminin az yapılması nedenlerine bağlı olarak yayılır. Bu durumun önüne geçmek için akvaryumda bulunan suyun değiştirilip filtrenin temizlenmesi, yosun tutan taşların ve bitkilerin temizlenmesi gerekir.
- Mavi ya da Yeşil Yosunlar: Akvaryum içerisinde hızla yayılan bir yosun türüdür ve kokusu oldukça rahatsız edicidir. Özellikle akvaryumda bulunan bitkilerin üzerinde ve camda yayılır. Nitrat seviyesinin düşüklüğü, yem artıkları, organik atıklar ile akvaryumun kirlenmesi bu yosunların yayılmasına neden olur.
Akvaryumlarda Yosunla Mücadele
Akvaryumlarda yosunla mücadele etmek için akvaryum yapısını iyi bilmek gerekir. Akvaryum tamamen canlı bir yapıdır. Akvaryum içerisindeki suyu toprak olarak düşünebilirsiniz. Nasıl ki toprak canlılara yaşam alanı sunan ve hayat veren bir yapıdaysa, akvaryum suyu da canlılara hayat verir ve yaşam alanı sunar. Ayrıca akvaryum suyu tıpkı toprak gibi içerisinde bulunan tüm maddeleri geri dönüştürebilir. Yosun da bu geri dönüşüm sonucu oluşan bir organizmadır. Akvaryum suyunda kalan atıkların geri dönüştürülmüş hali yosundur.
Akvaryumda Yosunlaşma Belirtileri
Akvaryum suyunda yosun oluşumu ilk olarak kahverengi dokular şeklinde kendini gösterir. Taş veya kayaların, kumların, bitkilerin ve ilerleyen zamanda camın üzerinde kahverengi bir doku görünür.
Yosun oluşumunu engellemek için, bu kahverengi oluşumu fark ettiğinizde mutlaka temizlemelisiniz. Başlangıçta toz formunda olacağından temizliği daha kolay olacaktır. Bir kazıyıcı (sert yüzeyli bir bulaşık süngeri gibi) veya bez ile temizleme işlemini yapabilirsiniz. Ancak bunu yaparken kesinlikle deterjan veya temizleyici madde kullanmayın.
Akvaryumda Yosun Oluşumunu Engelleme
Akvaryumda yosun oluştuktan sonra, akvaryumu arındırmak için genel temizlik şart olacaktır. Ancak yosun oluşumunu en başından engellemek için aşağıda sıralanan maddeleri uygulamak gerekir.
- Yosun oluşturan bakteriler güneş ışığından beslenirler. Akvaryum, doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
- Gereğinden fazla akvaryum bitkisi de bakteri oluşumunu destekleyebilir. Akvaryum boyutuna göre orantılı şekilde akvaryum bitkileri kullanılmalıdır.
- Eğer karma akvaryum bakılıyorsa, moli balıkları ve vatoz balıkları kahverengi oluşumları yiyerek temizliğe yardımcı olabilir.
- Balıklara ihtiyaçlarından fazla yem verilmemeli. Atık yemlerin geri dönüşümü, kahverengi doku olacaktır. Eğer balıklar yem artırıyor ise, dip sifonu ile sık sık temizlik yapılmalıdır.