Akvaryumda Olması Gereken Ekipmanlar ve Malzemeler
Balık besleme hobisi olanlar, beslemeyi tercih ettikleri balıklara uygun bir akvaryum kullanmalıdır. Hazır olan akvaryumlar tercih edileceği gibi sıfırdan bir akvaryum kurulum da yapılabilir. Aslında akvaryum ile ilgilenme süreci de kişiler için oldukça keyifli zaman dilimleridir. Parçaları tek tek araştırmak, ne işe yaradıklarını öğrenmek ve dahası. İster hazır akvaryum tercih edin, isterseniz de kurulum yapılsın, mutlaka akvaryumda kullanılan malzemelerin ve ekipmanların tanınması gerekir. Yazımızın devamında akvaryumda olması gereken malzemeler ve ekipmanlar ile ilgili gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
Akvaryum malzemeleri ve ekipmanlarının sayısı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Bunlardan bazıları son derece önemli ve mecburi iken, bazıları ise isteğe bağlı olarak tercih edilen ürünlerdir. Dolayısıyla balık beslemeyi sevenler önceliği mecburi olanlara vermeli, bunları tamamladıktan sonra ise diğer ürünler arasından kendi zevklerine göre seçim yapmalıdır. Aşağıda malzeme ve ekipmanlardan öne çıkanlar yer almaktadır.
Hava Motoru
Hava pompası olarak da bilinen bu alet, bazı akvaryumlar için mecburi iken, bazıları için mecburi değildir. Bu durum tamamen tercih edilen filtre ile ilgilidir. Hava motoru gerektiren bir filtre kullanılmış ise bu ekipmanın edinilmesi gerekir. Ancak teneke ya da dıştan çalışan bir filtre söz konusu ise hava pompasının kullanımı zorunlu değildir.
Bu ekipmanın temel görevi, adından da anlaşılacağı gibi akvaryum içine hava (oksijen) sağlamaktır. Tankın boyutlarına uygun bir ürün tercih edilmelidir. Bunlar tek bir çıkışa sahip olabileceği gibi, çok çıkışlı da olabilir.
Hava motoru her ne kadar oksijen sağlama gibi özel bir göreve sahip olsa da, dekoratif amaçlı olarak da kullanılabilir. Bu durum tamamen kişinin zevki ve yeteneği ile ilgilidir.
Hava Taşı
Hava taşı, genel anlamda dekoratif bir ürün olarak ifade edilebilir. Hava pompasına eklendiğinde, su içerisinde çok sayıda baloncuk meydana getirir ve güzel bir görüntü oluşturur. Bu ürün, suya ekstradan bir oksijen sağlamaz. Ancak hava baloncukları oluşturduğu için su ile havanın daha geniş bir alanda temas etmesine neden olur. Söz konusu durum ise akvaryumun daha fazla oksijen almasını sağlayabilir.
Dış Filtre
Akvaryum için en önemli ürünlerden birisidir. Suyun filtrelenmesini akvaryum dışında gerçekleştiren bir ürün olarak ifade edilebilir. Su sirkülasyonun sağlanmasında etkilidir. Akvaryumun temizlenmesi ve içinde yaşayan balık ve diğer canlıların yeteri kadar oksijen almasını sağlar. Kullanım şekline bağlı olarak bu tür filtrelerin ayda ya da iki ayda bir defa temizlenmesi gerekir.
İç Filtre
Akvaryumun içinde yer alan filtre olup, kirleri ve iri parçaları tozları toplayarak içine alır. Bu sayede suyun genel temizliği yapılmış olur. Ayrıca havayı suyun içine göndererek, balıkların oksijen ihtiyacını da karşılamış olur. Bu tür filtreler, özellikle küçük akvaryumlarda son derece etkili sonuçlar verir. Çalışmaları sırasında akvaryum içinde mini bir akıntı oluştururlar. Bundan dolayı yemleme yapılırken filtrenin kapatılması gerekir. Aksi durumda yemler filtrenin içine kaçabilir ve bu durum zaman içinde koku ve kirlenme gibi sorunlara neden olabilir. Akvaryum iç filtreler, kullanım sıklığı, akvaryumun büyüklüğü ve benzer unsurlara göre farklı zaman aralıklarında periyodik olarak temizlenmelidir.
Isıtıcı
Adından da anlaşılacağı üzere bu ürün, akvaryumun istenilen sıcaklığa getirilmesini sağlar. Bilindiği gibi bazı balık türleri ısı değişiminden çok fazla etkilenmez. Ancak bazı türler için ani ısı değişimleri ölümcül olabilir. Bundan dolayı beslenen balık türüne bağlı olarak kullanımı bazen mecburi, bazen ise tercihe bağlıdır. Akvaryum ısıtıcıların kendi içinde iki farklı türü vardır; manuel ve otomatik. Manuel olanların kullanımı, kişinin termometre ile suyun sıcaklığını belirlemesinden sonra yapılır. Otomatik olanlar ise tamamen sensörlere dayalı olarak çalışır.
Aydınlatma
Akvaryum aydınlatması, sadece dekoratif amaçlı bir işlem değildir. Aydınlatma, balıkların sağlığı ve akvaryumda yer alan bitkilerin büyümesi için son derece önemlidir. Kullanılacak LED ya da floresan lambalar ile akvaryuma çok hoş bir görüntü verileceği de unutulmamalıdır.
Termometre
Akvaryum sıcaklığı, balıkların yaşam şartlarına uygun olmalıdır. Bunun için sürekli takip edilmesi son derece önemlidir. İşte akvaryum termometresi, tam olarak bu işi yapar. Bunların kendi içinde farklı türleri vardır. Kullanılan ısıtıcı ile entegre olanların ciddi bir kullanım kolaylığı sağladığını söylemek yanlış olmaz.
Kepçe
Kepçe ya da süzgeç olarak bilinen bu ürün, akvaryum içinden balıklarınızı güvenli bir şekilde yakalamanızı sağlar. Bu ürünlerin kendi içinde farklı boyutta olan çok sayıda türü vardır. Bunlardan uygun olanlar tercih edilebilir.
Dip Süpürgesi
Balıkların atıkları, genellikle dibe çöker. Benzer özellikteki maddelerin de dipte biriktiği bilinir. Bütün bunlar, akvaryum tabanının kirlenmesine ve bakteri yuvasına dönmesine neden olabilir. Bundan dolayı akvaryum tabanının periyodik olarak temizlenmesi çok önemlidir. Bu işlem, dip süpürgesi ile yapılır.
Bazıları filtre kullandığı için dip süpürgesinin gereksiz olduğunu düşünebilir. Ancak tabanda bulunan dekoratif malzemelere ve taşlara yapışan bakteri ve diğer atıkların filtre tarafından tam olarak temizlenmesi mümkün değildir. Eğer dip süpürgesi ile temizlik yapılmaz ise suyun kalitesi belirgin bir şekilde düşecektir. Bundan dolayı filtre kullanımı olsa dahi, dip süpürgesi ile tabanın temizlenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Arka Plan Dekoru
Tercihe bağlı bir diğer akvaryum malzemesi arka plan dekorudur. Akvaryumun çok daha iyi görünmesi için arka plana dekoratif bir malzeme yerleştirebilirsiniz. Bazen plastikten üretilen bir ürün, bazen de bir kağıt üzerindeki desen, arka plan dekoru olarak kullanılabilir.
Kova
Bu malzeme size biraz gereksiz gibi gelebilir. Evde bulunan herhangi bir leğen ya da kovanın benzer işlevi yapması söz konusu olabilir. Ancak evde kullanılan ürünlerde yer alması muhtemel kimyasalların balıklar için öldürücü olma ihtimali vardır. Bundan dolayı akvaryuma ait olan bir kova kullanılması son derece önemlidir.
Taş
Akvaryumda olması gereken malzemelerden birisi de taştır. Bu malzemenin kullanımı zorunlu değildir, ancak sadece dekoratif bir işlevi olduğu düşünülmemelidir. Akvaryumun güzel ve etkileyici görünmesini sağlayan taşlar, aynı zamanda balıkların daha rahat hissetmesinde rol oynar. Bundan dolayı beslenen balık türüne uygun olan taşların tercih edilmesi gerekir.
Kum ve Çakıl
Yine akvaryum tabanında kullanılan kum ve çakıl, dekoratif amaçlı olarak kullanılır. Kendi içinde çok sayıda farklı türü vardır. Kum, istiridye kabukları ve dahası. Ayrıca balıklarınızdan yavru almak istediğinizde, buradaki çakıllar balık yumurtalarına koruma sağlar. Bu koruma sayesinde diğer balıkların yumurtaları yemesi mümkün olmaz. Dolayısıyla da böyle bir amacınız var ise kum ve çakıl kullanmanız nispeten zorunlu hale gelir.
Bitkiler
Akvaryum içinde balıklara ek olarak su bitkileri de yetiştirilebilir. Hem bitkilerin gelişimleri yakından takip edilmiş olur, hem de akvaryum içine dekoratif bir görünüm kazandırılır. Akvaryum içine bitki koyduğunuzda, bunların bakımlarını da yapmanız gerektiğini asla unutmayın.
Akvaryumda olması gereken malzeme ve ekipmanlar genel olarak bu şekildedir. Ancak kullanılanların sadece buradakilerle sınırlı olmadığının bilinmesi gerekir. Balıkların sağlıkları için risk içermeyen dekoratif ürünler, akvaryuma eklenebilir. Böylece çok daha etkili görüntüler elde edilebilir.