Akvaryum Suyu Nasıl ve Ne Sıklıkla Değiştirilir?
Akvaryum almaya karar veren insanların göz önünde bulundurması gereken ilk aşama akvaryum suyunu belli aralıklar ile değiştirmeleri gerektiğidir. Eğer temiz bir akvaryuma sahip olmak istiyorsanız ilk öğrenmeniz gereken şey su değişiminin nasıl yapılması gerektiğidir. Çok kaliteli bazı filtreler ve su temizleme üniteleri ile değişik sürecini biraz uzatma şansınız olsa da kaliteli bir akvaryum suyu ve su berraklığı için su değişiminin önemini akvaryum ile uğraşan herkes bilir.
Akvaryum Suyu Neden Değiştirilir?
Zamanla akvaryumda biriken yem artıkları, balık dışkıları, suyun havadan dolayı tozlanması, akvaryumda bulunan plastik malzemelerin salınım yapması, varsa canlı bitkilerin çürümesi gibi durumlardan kaynaklı akvaryum suyu berraklığını kaybeder. Aynı zamanda bu nedenlerden dolayı akvaryum suyunun kalitesi azalır. Bu kaliteyi tekrar sağlamak ve suyu daha berrak hale getirmek için düzenli aralıklar ile su değişimi yapılmalıdır.
Akvaryum Suyu Ne Sıklıkla Değiştirilir?
Bunu belirleyen oldukça fazla kriter vardır. Akvaryum büyüklüğü, akvaryumda yaşayan canlı popülasyonu, akvaryumda yaşayan canlıların türleri, kullanılan filtre sistemleri, kullanılan diğer ekipmanlar bu durumu etkileyen başlıca faktörlerdir. Genel olarak değerlendirdiğimizde kaliteli bir akvaryum suyuna sahip olmak için haftada bir kez akvaryum suyunu değiştirmelisiniz. Eğer canlı yükünüz az ise bu süreci 15 günde bir kez olacak şekilde belirleyebilirsiniz.
Akvaryum Suyu Nasıl Değiştirilir?
Akvaryum suyu değiştirilirken öncesinde bazı hazırlıklar yapılması gerekir.
- İlk olarak akvaryumda bulunan suyun 1/3’ü kadar su en az iki gün boyunca ağzı açık bir kapta dinlendirilmelidir.
- Akvaryum suyu ile filtre malzemeleri temizlenmelidir. Çünkü çeşme suyu bu ortamda yaşayan yararlı bakterilerin ölmesine neden olur.
- Uygun bir aparat yardımı ile dip çekimi yapılır. Böylece suyun dibinde biriken pislikleri temizleyebilirsiniz.
- Herhangi bir hastalık söz konusu değilse asla temizlik sırasında metilen mavisi kullanılmamalıdır. Çünkü bu kimyasal, akvaryumda bulunan zararlı bakterilerin yanı sıra yararlı bakterilerin ölmesine sebep olur. Bu da bakteri sistemini çökertir.
- Değişim esnasında 1/3 oranında su boşaltılmış olmalıdır. Eklenecek olan su ise mümkün olduğunca yavaş bir şekilde eklenmelidir. Serum hortumu, bu aşamada işinize yarayabilir. Eğer çok miktarda su değiştiriyorsanız ya da işlemin daha kolay olmasını istiyorsanız dalgıç motor kullanabilirsiniz ama bu kumu karıştıracağı için akvaryum içine bir tane tabak koyarak suyu tabağa verirseniz kumun karışmasını önleyebilirsiniz.
Su değişimi sırasında dikkat etmeniz gereken nokta suyun sıcaklığıdır. Su çok soğuk olursa balıklar şoka girebilir. Suyu değiştirirken ısıtma sistemi kapatılmamalıdır ama cam ısıtıcı kullanıyorsanız eksilen sudan dolayı ısıtıcının bir kısmı suyun dışında kalırsa, ısıtıcı fazla ısınabilir ve camı çatlayabilir. Bu da balıklara zarar verebilir.