Köpeklerde Aşırı Havlama Sorunu ve Çözüm Yolları
Köpeklerin kendini ifade edebilmeleri için kullandıkları yöntemlerden birisi ve en önemlisi havlamaktır. İnsanlar nasıl ki konuşarak anlaşıyor ve kendini ifade ediyorsa köpeklerin anlaşması içinde çoğu zaman havlamaları gerekir. Bir köpek havladığı zaman size pek çok farklı şey anlatmaya çalışıyor olabilir.
Köpekler Neden Havlar?
- Köpeklerin havlamalarının ilk ve en temel nedeni ihtiyaçlarını karşılamaktır. Bir köpek acıktığında, tuvaleti geldiğinde ya da onunla ilgilenmenizi istediği zaman havlar.
- Sahiplerinden ya da ailelerinden ayrıldıkları zaman havlarlar.
- Bir yere kapatıldıklarını düşündükleri zaman havlarlar.
- Bazen sadece eğlence olması için havlarlar.
- Özellikle terrier cinsleri hiçbir sebep yokken havlayabilir.
- Yanlış ödüllendirmeden kaynaklı olarak, havlamanın iyi bir şey olduğunu zannederek sürekli havlayabilirler.
- Oyun oynadıkları zaman ya da heyecanlandıkları zaman havlarlar.
- Sosyalleşme eğitimi verilmediği için havlar.
- Yalnız kaldıkları zaman havlar.
- Herhangi bir sağlık sorunu nedeniyle canı yanıyorsa havlayabilir. Bu diğerlerine göre daha farklı bir havlama şekli olabilir.
- Aşırı korktukları ya da heyecanlandıkları zaman havlarlar.
Köpeğim Aşırı Havlıyor
Köpeklerde görülen aşırı havlama durumu bir davranış bozukluğu belirtisidir. Bu durum hem sizi hem de köpeğinizi zor durumlarda bırakabilir. İlk olarak köpeğinizin aşırı havlaması toplumda kendine yer bulmasını zorlaştırır. Yani evde beslediğiniz köpeğiniz çok fazla havlıyorsa bir süre sonra komşularınız şikayetçi olmaya başlayacaklardır. Bu nedenle aşırı havlama durumu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir problemdir.
Köpeğiniz aşırı havlıyorsa ilk olarak bunun nedenini bulmalısınız. Yukarı da belirttiğimiz nedenlerden hiç biri köpeğinizin havlama sebebi değilse bir veterinere götürmelisiniz. Bu konuda veterinerler çok daha bilgili oldukları için size bir yol göstereceklerdir.
Köpeklerde aşırı havlamayı önlemek zannedildiğinden daha zor bir eğitim süreci gerektirir. Bu aşamada her zamankinden daha sabırlı ve anlayışlı olmalısınız. Unutmamalısınız sizin sabrınız ve sevginiz dostunuza güç verecektir.
Köpeğimin Aşırı Havlamasını Nasıl Engellerim?
Köpeklerde aşırı havlama durumunu engellemenin birkaç yöntemi vardır.
- İlk olarak köpeğinizi ödüllendirirken dikkatli davranmalısınız. Ödüllendirme yaparken zamanlama oldukça önemlidir. Köpeğiniz yaptığı bir hareketin ödülünü havlarken alıyorsa bu ödülü havlamanın karşılığı olarak algılayabilir. Bu birkaç kere tekrarlanırsa artık önüne geçilmeyecek sonuçlar doğmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden köpeğiniz havlarken ona ödül vermemelisiniz.
- Köpeğiniz havlamaya başladığı zaman kesinlikle ona bağırmayın ve susması için sesinizi yükseltmeyin. Köpeklerin algılama yeteneği insanlardan daha farklı olduğu için siz bağırdığınız zaman ona eşlik ettiğinizi düşünebilir. Bu da onun için eğlenceli bir oyun halini alır. Oyun oynadığını zanneden köpeğiniz bu davranışı bir alışkanlık haline getirebilir.
- Dışarıda duran köpeğiniz içeriye girmek için havlıyorsa bu noktada dikkatli davranmalısınız. Köpeğiniz havladığı zaman onu içeri almak yerine bunun için farklı bir çözüm yolu bulmalısınız. Çünkü her havladığında onu içeri aldığınızı gören köpeğiniz, eve girebilmek için havlamanın yeterli olduğunu düşünecektir. Bu davranışı her içeriye girmek istediği zaman tekrar etmeye başlayacak ve zamanla buna alışacaktır.
- Köpeğiniz havlamaya başladığı zaman onu susturmak için sevdiği bir oyunca ya da mama vermeyin. Bu onu ödüllendirmekten başka bir şey değildir. Her havladığı zaman sevdiği oyuncağı ya da mamayı verirseniz artık bunu devamlı hale getirecek ve havlayarak isteklerini yerine getirmenizi sağlayacaktır.
Köpeklerde havlama durumunu çocukların ağlayarak istediklerini elde etmesi gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki bir ailenin sadece çocuğunu susturmak için onun istediği şeyi vermemesi gerekiyorsa sizin de dostunuz havladığı zaman sadece onu susturmak için istediği şeyleri yapmamalısınız. Bu durum onun yanlış eğitildiğini ve havladığı zaman istediğini elde edebileceğini düşünmesini sağlar.