Kedilerde Kulak Kokusu Nedenleri ve Çözüm Yolları
Kediler hassas işitme duyuları ile tanınırlar. Gerçekten de kedilerin bu denli mükemmel canlılar ve iyi avcılar olmasında işitme duyularının rolü büyüktür. Ancak kedilerin kulakları sadece seslere karşı değil tüm dış etkenlere ve hastalıklara karşı da son derece hassastır. Bu sebeple kedilerin kulak bakımına daima özen göstermek gerekir. Kedilerin kulağında koku olması farklı sorunlara işaret eden bir belirtidir ve mutlaka ciddiye alınması gerekir.
Kedilerde Kulak Kokusu Nedenleri
Kedilerde kulak kokusuna neden olan etkenler şunlardır;
- Orta kulak iltihabı
- Kulağa yabancı cisim kaçması
- Kulak parazitleri
- Kulak mantarı
- Kulak uyuzu
- Hormonal dengesizlikler
Hayvan sevmeyenlerin baş söylemlerinden biri hayvanların koktuğudur. Oysaki bu iddia gerçeği yansıtmaz zira sağlıklı bir hayvan kokmaz ve buna kediler de dahildir. Sağlıklı bir kedinin ağzında, teninde ya da kulaklarında koku olmaz. Bu nedenle kedilerde kulak kokusu normal bir durum değildir ve altında mutlaka bir sorun yattığını bilmek gerekir. Kedilerde kulak kokusu farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur ve bu hastalıkların kimisi oldukça ciddi sonuçlara yol açabilir.
Kedilerde Kulak Uyuzu
Kedilerde kulak kokusu en sık kulak uyuzuna bağlı olarak görülür. Çünkü kulak uyuzu kedilerde oldukça fazla karşılaşılan bir sorundur ve bu sorunun en önemli semptomlarından biri de kedinin kulağından gelen rahatsız edici kokudur.
Kedilerde Orta Kulak İltihabı
Orta kulak iltihabı da her yaşta kedide görülebilen bir kulak sorunudur. Orta kulak iltihabı nedeni ile kedinin kulağından kokulu akıntı olur ve bu da kedide kulak kokusu oluşmasına yol açar. Orta kulak iltihabı eğer zamanında fark edilip müdahale edilmezse sağırlık, denge kaybı gibi kedinin tüm hayatını etkileyecek sonuçlara yol açabilir.
Kedilerde Kulağa Kaçan Yabancı Cisimler
Kedilerin kulağına kaçan yabancı cisimler de kulakta enfeksiyon oluşmasına yol açar ve bu da beraberinde kulak kokusunu getirir. Özellikle bahar ve yaz aylarında ortaya çıkan pisi otu kedilerin kulağına kaçarak bu durumun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Gördüğünüz gibi kedinizin kulağındaki koku farklı nedenler ile oluşmuş olabilir ve bu nedenlerin hepsi de gayet ciddidir. Bu yüzden yapmanız gereken kediyi hemen veterinere götürerek kulak kokusuna yol açan hastalık ya da etkenin teşhis ve tedavi edilmesini sağlamaktır.
Kedilerde Kulak Kokusu Tedavisi
Kedilerde kulak kokusu tedavisi için öncelikle kokunun kaynağı olan hastalık teşhis edilmelidir. Bu hastalık ya da etkene bağlı olarak farklı tedaviler uygulanır.
Kedinizin kulak bakımına özen göstermelisiniz!
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kulak bakımı kedi bakımının ayrılmaz bir parçasıdır. Kedilerinizin kulağını düzenli olarak kontrol etmeniz ve temizlemeniz hem olası hastalıkları erken dönemde fark etmenizi, hem hastalıkları engellemenizi hem de kedinizin kulaklarını temiz tutmanızı sağlar. Kedilerde göz, diş ve kulak bakımı yazımıza göz atarak sevimli dostunuzun kulak bakımını en doğru şekilde nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Sağlıklı bir kedinin kulakları kokmaz. Bu nedenle eğer kedinizin kulağı kokuyorsa veterinere başvurmanız en doğrusudur. Kedilerin kulak temizliklerine dikkat etmek kedi bakımının vazgeçilmez bir unsurudur. Kedilerde kulak temizliği yazımızda sevimli kedinizin kulaklarını hangi aralıklarla ve en doğru ne şekilde temizleyebileceğiniz hakkında kapsamlı bilgi bulabilirsiniz.
Yazımızı son bir uyarı ile bitirelim; kedinizin kulaklarını sık sık kontrol etmeniz olası sorunları erken fark etmenizi sağlayacak etkili bir önlemdir.