Muhabbet Kuşlarında Mantar Belirtileri ve Tedavisi
Mantar hastalığı, kafeslerde yaşayan tüm kuşlarda görülen ve candida albicans isimli mantar türünün neden olduğu enfeksiyondur. Genel adı candidiasis olan hastalık, muhabbet kuşlarında deri, tüy ve gaga tahribatının yanı sıra sindirim sistemine de zararlar verir. Daha çok genç yaştaki kuşlarda görülür. Bunun sebebi genç kuşların bağışıklık sisteminin daha zayıf olmasıdır. Yetişkin muhabbet kuşlarında da özellikle bağışıklığın zayıfladığı dönemlerde daha kolay ve çok ortaya çıkar.
Muhabbet Kuşlarında Mantar Nedenleri
Kafeste yaşayan kuşlarda mantar oluşmasının en büyük nedeni hijyen eksikliğidir. Kuşların yaşadığı ortamın yeterince temizlenmemesi, mantarı oluşturan etkenlerin üremesine ve çoğalmasına yol açar. Kuşlar, dışkılarını kafese yaparlar ve sık sık temizlenmeyen kafeslerde bu dışkılar üzerinde çeşitli hastalıkları ortaya çıkartan mikroorganizmalar oluşur. Mantar bu hastalıklardan birisidir. Kuşlarda mantar oluşmasının diğer nedenleri ise şöyledir.
- A vitamini yetmezliği
- Hatalı ve düzensiz beslenme
- Kalitesiz yem kullanma
- Suyun düzenli olarak değiştirilmemesi
- Bilinçsiz kullanılan ilaçlar
- Kursağın geç boşalması
- Sigara dumanına maruz kalma
- Virüsler
- Travmalar
- Stres
- Aşırı sıcak ve nemli ortamlar
- Kuşa dokunan kişilerin el hijyeni
Muhabbet Kuşlarında Mantar Belirtileri
Belirtiler hastalığın oluşmaya başladığı organa göre değişiklik gösterebilir. Fakat genellikle gaga bölgesinde başlar. Ardından ağız kokusu ve ağızda oluşan beyaz plaklar ile kendini gösterir. Gagada oluşan mantar sonucu kuş beslenmede zorlanır. Yediği yemleri geri çıkarır ve iştahsızlık ortaya çıkar. Yeterli beslenmeme sonucu halsizlik ve buna bağlı olarak depresyon da ortaya çıkabilir. Mantarın etkisiyle gaga kalınlaşır ve uzamaya başlar.
Mantarın solunum sisteminde başlaması, solunum güçlüğü, ötüş ve ses değişikliği, burun akıntısı ve güç kaybı gibi belirtiler ortaya çıkar. Sindirim sisteminde başladığında ise belirtiler kilo kaybı, kusma ve sulu dışkı şeklindedir.
Muhabbet Kuşlarında Mantar Tedavisi
Kuşlarda oluşan mantar, ilerleyebilen bir hastalıktır. Bu hastalık ilerler ve kuşun ölümüne yol açar. Bu nedenle erken teşhis son derece önemlidir. Bu aşamada kuş sahiplerinin yaptığı en büyük hata veteriner hekim yerine kuşçuya danışmasıdır. Kuşçuların vereceği tavsiyeler ve ilaçlar hastalığı durdurmak yerine daha da ilerletebilir. Mantar hastalığı ancak veteriner hekimler tarafından tedavi edilebilmektedir.
Tedavide oksijenli su ve bazı mantar kremleri kullanılır. Mantar oluşan bölgeler oksijenli su ile temizlenir. Ardından krem uygulaması yapılır. Kremin düzenli kullanılması mantarların ortadan kalkmasını sağlar. Çok şiddetli durumlarda krem dışında çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. Ayrıca uzayan gaga ve tırnaklar da kesilir.
Mantar tedavisinde geç kalmamak için kuşların iyi gözlemlenmesi gerekir. Kuşun derisinde görülebilecek herhangi bir tahribat, yer yer tüy dökülmeleri, göz çevresindeki renk değişimi, gaga yapısındaki bozukluklar mantar habercisi olabilir. Kuşlar, böyle durumlarda geç kalınmadan veterinere götürülmelidir.