Muhabbet Kuşlarında Depresyon Belirtileri ve Tedavisi
Depresyon, insanların hayatında üzerinde durulması ve tedavi edilmesi gereken bir durum olduğu kadar diğer canlılar içinde öyledir. Kuşlar, evcil hayvanlar arasında oldukça narin yapılı olan canlılardan bir tanesidir. Hem fiziksel olarak hem de ruhsal olarak daha kolay incinebilirler. Bu nedenle kuşların davranışlarını takip ederek herhangi bir depresyon durumunu teşhis edebilir ve bir an önce çözüm için yol arayabilirsiniz.
Muhabbet Kuşlarında Depresyon Belirtileri
Kuşların günlük hayatlarında sergiledikleri davranışlar ve verdikleri tepkiler zaman zaman bize onların hem fizyolojik hem de psikolojik sağlık durumları ile ilgili önemli ipuçları verir. Bu nedenle kuşunuz ile aranızda bulunan etkileşim bu davranışları yorumlayabilmeniz açısından oldukça önemlidir.
Kuşlar depresyona girdikleri ya da buna eğilimli oldukları zamanda bazı belirtiler verirler. O belirtileri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
- İştah Kaybı: Kuşlarda görülen iştah kaybı neredeyse bütün hastalıkların belirtileri arasında yer alır. Kuşlar stresli, mutsuz ya da depresyona girdikleri zaman yemek yeme istekleri kaybolur. Bu nedenle kuşun herhangi bir sağlık sorunu yoksa ve bir anda iştahı kapanmaya başladıysa depresyona karşı tedbirli olmalısınız.
- Tüylerini Çekme: Kuşların depresyona girdiklerinin en önemli belirtisi tüylerini çekmeye başlamalarıdır. Kuşların tüylerini çekmesi önüne geçilmediği zaman daha yıkıcı sonuçların doğmasına neden olur. Bu nedenle kuşunuz tüylerini çekmeye başladıysa ona daha fazla vakit ayırmalı ya da herhangi bir sağlık sorunu olup olmadığını anlamak için bir veterinere götürmelisiniz.
- Stres Çubukları: Kuşlar stres altında oldukları zamanlarda tüylerinde bulunan stres çubukları kendini belli eder. Stres çubukları kuşların sağlığı ile ilgili değil ruhsal durumunu yansıtması açısından önemlidir. Bu nedenle eğer stres çubuklarını fark ederseniz onun çevresi ile olan etkileşimlerine, etrafında oynayabileceği bir şeyler olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
- Sessizleşme ya da Çığlık Atma: Kuşlar depresyona girdikleri zaman bunu anlamanın bir başka yolu seslendirmelerinde meydana gelen değişimlerdir. Kuş türlerine bağlı olarak çığlık atmaya başlayabilir ya da tamamen içine kapanıp sessizleşebilir.
Muhabbet Kuşlarında Depresyon Nedenleri
Muhabbet kuşlarında depresyona neden olan pek çok etken bulunabilir. Bunların en başında yalnızlık gelir. Kuşlar yalnız oldukları zaman onunla ilgilenmenizi ister. Eğer gerekli ilgiyi göstermiyorsanız ve etrafında oyalanacak bir şey bulamıyorsa depresyon kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle kafesin içinde kuşların oyalanabileceği şeylerin olması gerekir.
Bunun yanında strese neden olabilen birçok faktör vardır ve bunlar depresyona da zemin hazırlar. Yanındaki bir kuştan ayrılma, yanına yeni bir kuş gelmesi, sahip değişikliği, uygun olmayan kafesler ve kafes ekipmanları, aşırı sıcak veya soğuk, yüksek sesler bunlar arasında sayılabilir.
Muhabbet Kuşlarında Depresyon Tedavisi
Kuşlarda depresyon tedavisi altında yatan nedene bağlı olarak farklılık gösterecektir. Bu süreçte eğer kuş tüylerini çektiyse ilk olarak tüylerinin tedavi edilmesi gerekir. Bazı kuşlar depresyon dönemlerinde kendine zarar verme, yaralama eğilimi gösterir. Eğer böyle bir durum varsa vücudunda bulunan yaraların iyileştirilmesi gerekir. Veteriner hekim kuşlar için gerekli incelemeleri yaptıktan sonra en doğru tedavi yöntemini seçecektir.
Biz 2 gün önce kuşumuzun yemini değiştirdik ama dün yem yemediğini fark ettik ve yeni yem koyduk. Fakat yine yemiyordu ve bize küsmüştü çok zayıflamıştı bu yüzden veterinere götürdük bize ağızdan vermek için ilaç verdi fakat ilacı her vermek için her elimize alıp tuttuğumuz da bizden daha çok korkuyor. 15-20 kelime bilen kuşumuz şuan konuşmuyor ve bizden çekiniyor. Ne yapmalıyız lütfen yardımcı olun.