Bir Kedinin Aylık ve Yıllık Masrafı Ne Kadardır?

Evcil hayvan almaya karar verenler için en iyi seçeneklerden birisi kedidir. Ancak diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi insanlar, kedilerin aylık ve yıllık ne kadar masrafı olacağını merak eder. Buradan çıkacak rakama göre insanlar plan yapar ve evcil hayvan olarak kedi alma fikri, bu aşamadan sonra şekillenir. Ancak burada net bir rakamdan bahsetmek son derece zordur. Diğer alanlarda olduğu gibi kedi bakım alanında farklı seçenekler vardır ve bu da maliyetin değişkenlik göstermesine neden olur. Yazımızın devamında bir kedinin aylık ve yıllık masrafı ne kadardır sorusunun ortalama olarak cevabı yer almaktadır.

Kedi bakım masrafları, genel olarak üçe ayrılabilir. Bunlar;

  • Başlangıçta alınması gerekenler.
  • Aylık giderler.
  • Yıllık giderler.

Tekrar vurgulamak gerekirse, aşağıda yer alan rakamlar ortalama olup değişkenlik gösterebilir.

Başlangıçta Alınması Gerekenler

Eğer daha önce bir kedi beslememişseniz, başlangıçta yapmanız gereken bazı masraflar vardır. Bu masrafları sadece bir defa yaparsınız. Aldığınız ürünler kullanılamaz duruma ya da yetersiz hale gelene kadar tekrardan böyle bir harcama yapmanız gerekmez. Bu ürünler ve ortalama fiyatları aşağıda yer almaktadır.

Kedi Taşıma Çantası

Alınan kediyi farklı yerlere götürmek için kedi taşıma çantası (kedi kafesi) kullanılır. Bu çanta sayesinde hem kedinin kaçması/kaybolması engellenir, hem de güvenliği sağlanır. Kedi taşıma çantasının kendi içinde farklı türleri vardır. Ortalama fiyatı 50 TL olup, çok daha yüksek rakamlara alınacak ürünler vardır. Ancak ucuz bir ürün isterseniz, 30 TL’ye satılan ürünleri tercih edebilirsiniz.

Mama ve Su Kabı

Adından da anlaşılacağı gibi kediye mama ve su verilen özel kaplardır. Bunların plastikten olanları bulunduğu gibi çelikten olanları da vardır. Bu kapları ayrı ayrı almak mümkündür, ancak set olarak satılanlar daha kullanışlıdır. Çelikten olan mama ve su kabının ortalama fiyatı 80 TL’dir.

Mama ve su kabını, evdeki kullanılmayan mutfak eşyaları arasından temin etmek gibi bir seçenek de olduğu unutulmamalıdır. Böylece maliyet direkt olarak 0 TL’ye inecektir.

Kedi Tuvaleti

Kedi bakımındaki en önemli ürünlerden birisi, kedi tuvaletidir. Bu ürün için ödenmesi gereken ortalama olarak 90 TL’dir. Ancak ürünün kendi içinde farklı türleri vardır. Eğer otomatik olanlar tercih edilecekse ödenmesi gereken rakam 300 TL’ye kadar çıkabilir. Hatta 4.000 TL seviyelerine kadar ultra lüks otomatik olan ürünler vardır.

Tırnak Makası

Kedilerin tırnaklarına düzenli olarak bakım yapılması son derece önemlidir. Bunun için ise tırnak makasına ihtiyaç vardır. Kedi tırnak makası ortalama 20 TL’dir.

Kedi Tarağı

Kedilerin düzenli olarak taranmaya ihtiyacı vardır. Bunun için farklı ürünler geliştirilmiştir. Kedilerin ne kadar tüylü olduğuna bağlı olarak bunlardan birisini tercih edebilirsiniz. Ödenmesi gereken rakam ortalama 40 TL’dir.

Tırmalama Tahtası

Kedilerin tırmalamaya ihtiyaçları vardır. Rahatlamaları için tırmalama tahtası almak, oldukça yararlı olacaktır. Tercihe bağlı bir ürün olarak da görülebilir. Küçükleri ortalama 30 TL seviyelerindedir, ancak kedilerin küçük olanları çok fazla tercih etmediği bilinir. Bunun yerine oyunlu olanlar vardır ki, bunlarda 80-100 TL aralığındadır.

Başlangıçta alınması gereken ürünler genel olarak bunlardır. Söz konusu ürünlerden yapacağınız seçime göre başlangıçta ortalama olarak 280-350 TL arasında bir masraf yapmanız gerekir.

Aylık Giderler

Kedilerin aylık giderleri, kum ve mama masraflarıdır. Bunlar standart olup, her ay karşılanması gereken masraflar olarak ifade edilebilir.

Mama

Kedi maması fiyatı denildiği zaman karşınıza çok sayıda farklı seçenek çıkar. Buna bağlı olarak mama fiyatlarının ciddi manada değişkenlik gösterdiği söylenebilir. Kilosu 20 TL olan mama olduğu gibi kilosu 100 TL’ye yaklaşan mamalar da vardır. Mama masrafı, buna bağlı olarak tercih edilen ürüne göre farklılık gösterecektir.

Kediler, türüne göre aylık 1,5-2,5 kg arasında mama tüketebilir. Mama fiyatı ortalama olarak 30 TL kabul edilirse, mama masrafının aylık 50 TL olduğu söylenebilir.

Kedi Kumu

Kedi kumu seçimi son derece önemlidir. Bu noktada çok sayıda alternatifli ürün vardır. Parfümlü, pudralı, parfümsüz ve standart gibi ürünler arasından kendi isteğinize göre birini seçmeniz gerekir. Burada esas olan kötü kokunun engellenmesi ve temizliği kolay yapılmasıdır. Bu ihtiyaçlara cevap veren kedi kumlarının 10 litresi ortalama 30 TL’dir. Bir kedinin ayda ortalama 8 litre kum harcadığı kabul edilirse, kedi kumu masrafı 24 TL olarak hesaplanır.

Kedi kumu ve mama dikkate alındığında, aylık sabit masrafın 75 TL seviyelerinde olduğu görülecektir.

Yıllık Giderler

Kedilerin yıllık masrafları; veteriner ve diğer masraflar olarak ifade edilebilir.

Veteriner Masrafları

Yeni bir kediyi sahiplenmişseniz, düzenli olarak aşılarını yaptırmanız gerekir. Bunun için ilk yıl veterinere yaklaşık 380-420 TL arasında ödeme yapmanız gerekecektir. İkinci yıl ise bu rakam 150 TL’ye kadar düşebilir.

Diğer Masraflar

Kedilerin gelişimi, vitamin takviyeleri ile daha etkili olur. Bu takviyeler isteğe bağlı olarak alınabilir. Takviyeler için yıllık 100 TL civarında bir ödeme yapılması yeterli olacaktır.

Bunların haricinde alınacak diğer oyuncaklar için de ödeme yapılması gerekir. Bu aşama tamamen isteğe bağlı bir durum olup, ortalama bir değerden bahsetmek çok zordur.

Yıllık giderler açısından bakıldığında ortalama 500 TL civarında bir rakamdan bahsedilebilir. Bu rakam, ikinci yıl 300 TL’ye kadar düşecektir (aşı maliyetlerinin azalması).

Sonuç

İlk defa kedi beslemeye başlayacaksanız, kesenin ağzını biraz açmanız gerekir. Başlangıçta alınması gerekenler için ortalama 300 TL, aylık 75 TL (sabit) ve yıllık diğer masraflar için 500 TL ödeme yapmalısınız.

Buradaki rakamlar ortalama olup, farklı unsurlara bağlı olarak artabilir veya azalabilir. Bu durum tamamen kişilerin ürün seçimleriyle ilgilidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu