Kedilerde Tüy Dökülmesinin Sebepleri

Kedilerin hepsi belirli nedenlere bağlı normal veya yoğun olacak şekilde tüy dökebilirler. Birkaç noktaya dikkat edilirse tüy dökmeleri engellenebilir.

Dünyanın en popüler, en tatlı ve en ilginç hayvanlarından biri hiç şüphesiz kedilerdir. Tanınmaları o kadar kısa sürüyor ki, bebekler dünyaya geldikleri zaman bile ilk tanıştıkları hayvan %90 kediler oluyor. Genellikle kedileri sakin, tatlı, sevimli ve sıra dışı olarak tasvir etsek de aslında bazen ilginç davranışlarıyla da bizi şaşırtırlar.

Ev veya sokak kedisi fark etmeksizin hepsinin içinde avcılık, ani hareketlilik, yaramazlık ve çocuksu duygular olduğu için çoğu zaman bu hallerini yoğun olarak yaşadıklarını fark edebiliriz. Özellikle evde kedi besleyenler bizi anlayacaklardır ki; sakin şekilde yatarlarken aniden sanki görünmeyen güç onları dürtüklemiş gibi evi altına üstüne getirebilirler.

Hayvan severler bu duruma çok alışkın oldukları için pek gözlerine batmaz, hatta hoşlarına bile gider. Ev kedileri ister hareketli ister hareketsiz bir şekilde dursunlar mutlaka her kedi tüy döker. Binlerce kedi cinsi arasında sadece birkaç tane tüy dökmeyen kedi cinsi vardır mesela; Sfenks Kedisi, Cornish Rex, Devon Rex, Tonkinese, Russian Blue (Mavi Rus), Siyam Kedisi, Bengal Kedisi ve Sibirya Kedisi olarak sayabiliriz. Tüy dökmemelerinin veya az dökmelerinin yanı sıra hipoalerjenik kedi cinslerinden oldukları için kedilere alerjisi olan insanlar rahatlıkla besleyebilirler.

Mevsimsel Tüy Dökme

Hepimiz biliriz ki, kediler mevsimsel geçişlerde (İlkbahardan yaza, sonbahardan kışa) çok yoğun veya normalden biraz fazla olacak şekilde tüy dökülmesi yaşayabilirler. Özellikle bu tüy dökülmeleri yaz ve kış aylarında azdır ama ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ciddi derecede artabilir.

Mevsim geçişlerinde bile bazı insanlar bundan etkilenerek hasta olabilirler, aslında bu bir bakıma çok iyidir. Vücut sürekli bir mevsime alıştığı için diğer mevsime geçerken şaşırır ve hastalanabilir. Diğer mevsime hazırlanması için bağışıklığın yenilenmesi gerekmektedir, dolayısıyla mevsimsel gripler vb. görülebilir. Bu döngü insanlarda nasılsa aynı şekilde kedilerde de benzerlik gösterir.

Kedilerde mevsimsel geçişlerinde kendi tüylerini ve vücutlarını hazırlamak için normal-yoğun olacak şekilde tüy dökerler. Mesela kış aylarında kedilerin tüyleri daha kalındır, ilkbahar mevsimine geçiş yaptıklarında bu kalın tüylerden kurtulmak için dökerler ve yerine ince tüyler çıkartırlar. Böylece sıcak havalara ince tüylerle uyum sağlayarak, daha rahat ve sağlıklı zaman geçirmiş olurlar.

Kedilerde Tüy Dökülmesi

Kedilerde Aşırı Tüy Dökülmesi Sebepleri

Hormon ve Hastalıklar

Kedilerde dış veya iç kısımda sorun (deride hastalık veya iç organlarında bir rahatsızlık) varsa ciddi anlamda yoğun tüy dökülmeleri yaşanabilir.

Hatta deride bölgesel tüy dökülmeleri, kelleşme, topak tüy dökülmeleri, giderek tüylerin kalitesinin azalması vb. gibi belirtiler görülüyorsa mutlaka iç-dış parazitten şüphelenerek kedinizin sağlığı için acilen veterinere gidilmesi gerekmektedir. Kedinizin hiçbir sağlık sorunu olmadığına emin olduktan sonra tüy dökülmelerinin asıl sebebini tahmin etmek için diğer belirtilere göz gezdirmenizde faydalı olacaktır.

Yanlış Beslenme

Kedilerin sağlıklı olmaları %80 oranla beslenmelerine bağlıdır. Kedilerin cinsine, sağlıklarına, alerjilerine, durumlarına, (kısır kedilere vb.) yaşlarına ve vücutlarına almaları gereken besinlere göre mama çeşitleri bulunmaktadır. Veterinerler mutlaka kediye uygun olacak şekilde mama almayı ve bununla birlikte mama markasının da gayet kaliteli olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar.

Kediniz doğru şekillerde beslenemezlerse tüylerinde dökülmeler meydana gelebilir. Tüy dökülmelerini engellemek için mutlaka beslenme tablosu oluşturulmalı ve kedinizin cinsini göz önüne alarak mama seçimi yapmalısınız. Bazı kediler mama markalarının tadını bilirmiş gibi beğenmeyip başka mama isteyebilirler. Kedinizin de damak zevki önemlidir, fakat diğer seçeneğiniz her zaman kaliteli mama olmalıdır.

Stres

Nasıl ki biz insanlar stres yaptığımız zaman hastalanıyoruz veya vücudumuzun bazı bölgelerinde rahatsızlıklar meydana geliyorsa, aynı şeyler kedilerde de görülebilir. Hatta bazı insanlar stres yaptıkları zaman saçlarında yoğun şekilde dökülmeler yaşandığını söylerler, çünkü vücudun ana temeli beyindir ve sürekli olumsuz durumlar beyni etkilediği için kan hücreleri kafa bölgesinde yavaşlar ve tüy dökülmeleri meydana gelir.

“Kedilerin yediği önünde yemediği arkasında, büyün gün uyuyorlar zaten ne stresleri olacak canım?” derseniz, bir bakıma haklısınız ama onların çok narin ve hassas bir yapıya sahip olduklarını da unutmamalısınız. En ufak şeylere mutlu olabildikleri gibi en küçük şeylere de aniden davranışları değişerek olumsuz durumlar yaşayabilirler.

Mesela ani yol seyahatleri, uzun süre yalnız kalma, sahiplerinden gördükleri fiziksel ya da psikolojik şiddet, yeterince ilgi görememesi, eve başka evcil hayvan gelmesi, sürekli aynı odada yaşaması, ceza verilmesi vb. gibi olaydan ötürü stres yaşayabilirler. Unutmayın ki, stres kötü bir şeydir ve kedilerde görüldüğünde sadece tüy dökme değil diğer tehlikeli hastalıklara da sebebiyet verebilir.

Bakımsızlık

Kedi sahiplenmek demek, her şeyini dört dörtlük yapmak ve bakımlarını aksatmamak demektir. Kedinizin tüylerini düzenli olmak şartıyla haftada 2 defa taramalısınız. Tüylerini tarama işleminden sonra uygun solüsyonlar yardımıyla silmelisiniz, eğer solüsyon yoksa nemli bez ile de yapabilirsiniz. Kedinizin cinsi kısa tüylü olsa bile yine de mevsimsel olarak tüy dökülmesi görülebilir, en azından bunu önlemek için tarama işlemi yapmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu