Köpeklerde Kepeklenme (Deride Kabuklanma)
Köpeklerde görülen kepeklenme yani deri üzerinde kabuklanma sorunu, sık karşılaşılan deri sorunlarından birisi olarak dikkat çeker. Aynı insanlar gibi köpeklerinde deri hücreleri belli bir süre içinde yenilenir. Ölü derinin yerini alt tabakadan gelen yeni deri tabakası alır. Bu değişim süreci normal olması gerekenden daha hızlı olmaya başladığında; yani alttan gelen yeni deri, üst tabakadaki ölü derinin yerini 3 haftadan önce almaya başladığında, hızla ölen deri hücreleri köpeğin üstünde pul pul görünen deri döküntüsü oluşturur. Bu aşırı deri döküntüsüne ise kepeklenme denir. Kepeklenme her köpekte görülebilen bir rahatsızlıktır. Önemli olan neden kaynaklandığını bulabilmektir ve gerekirse tedavisine başlanmasıdır.
Köpeklerde Kepeklenme Neden Olur?
Köpeklerde kepeklenmeye neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. Deri ve tüy bakımına yeterli önemin gösterilmemesi, yanlış beslenme ve çeşitli hastalıklar bu soruna neden olabilmektedir. Daha spesifik olarak köpeklerde kepeklenme nedenlerini aşağıda sizler için sıralıyoruz.
- Diyet değişiklikleri ve beslenme bozuklukları köpeklerdeki kepeklenmede önemli bir yer tutar.
- Kalitesiz mamalar bazen deri sağlığını etkileyerek kepeklenmeye neden olabilir.
- Gıda alerjileri kepek oluşumunda etkilidir.
- Yine köpeğin diyeti ile bağlantılı olarak vitamin ve mineral eksiklikleri kepeklenmeye yol açabilir.
- Deri ve tüy bakımının doğru ve yetersiz yapılması problemi ortaya çıkarabilir.
- Uzun süre yıkanmayan ya da tam tersi çok sık yıkanan köpeklerde kepeklenme görülebilir.
- Hormonal değişiklik dönemlerinde köpeklerde dönemsel kepeklenme görülebilir.
- Bazı parazitler köpeğinizde kepeklenmeye sebep olabilir.
- Kimi köpeklerde kalıtsal olarak kepeklenme görülebilir. Bu tip kepeklenme tamamen genetik bir sorundur.
Köpeklerde kepeklenme bölgesel olabileceği gibi tüm vücudu etkisi altına alan genel bir kepeklenme tablosu da görülebilmektedir. Genellikle bu iki farklı kepeklenme türünün sebepleri de farklılık göstermektedir. Kepeklenmenin altında yatan ana sorun ve hastalığı tespit edebilmek için önemli bir kriterdir.
Yavru köpeklerin büyüme dönemlerinde zaman zaman kepeklenmeye rastlamak son derece normaldir. Ancak erişkin bir köpekte aşırı kepeklenme bir şeylerin ters gittiğini gösterir. Böyle bir durumda zaman kaybetmeden veteriner hekime başvurmakta fayda vardır. Hekiminiz eğer beslenme ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorsa; diyet değişikliği ve vitamin takviyesi yapabilir. Kepek tedavisinde asıl olan sebebin bulunmasıdır. Kepeklenmeye yol açan sebep bulunduktan sonra tedavide bu yönde devam eder. Eğer sebep parazit kaynaklı ise veteriner hekiminiz iç veya dış parazit ilacı kullanmanızı tavsiye edebilir ya da deri yapısı yağ eksikliği gibi bir sorun varsa, birçok pet markette satışı olan kepek şampuanlarından birini tavsiye edebilir. Yine eğer köpeğinizin hormonal bir problemi olduğunu düşünüyorsa, köpeğinize hormon tedavisi uygulayabilir. Kısacası nedene göre tedavi değişiklik göstermektedir.
Köpeklerde kepek sorunu asla küçümsenmemesi gereken önemli bir sağlık sorunudur. Köpek vakit geçirmeden bir veteriner hekime götürülmeli, gerekli tetkik ve tedaviler mutlaka uygulanmalıdır. Köpeğinizin üzerindeki bu kepeklenme aslında bambaşka hastalıkların habercisi olabilir.
Bir köpek sahibinin bu sorunla karşılaşmaması veya karşılaşma ihtimalini azaltması için yapması gereken bazı şeyler vardır. Bunlar arasında ilk olarak köpeğin beslenmesine dikkat etmek gelmektedir. Bununla beraber doğru ve zamanında yapılan tüy ve deri bakımı önemlidir. Yine köpeğinizi veteriner hekiminizin önerdiği aralıklar ile yıkamak bu sorunla karşılaşma olasılığınızı azaltacaktır.