Annesiz Yavru Kedi Bakımı ve Beslenmesi
Birçok kez insanların annesiz yavru kedi buldum ama yaşatamadım dediğini duymuşuzdur. Gerçekten de yetim bir yavru kediye bakmak tam zamanlı ve zor bir iştir. Bu sürecin zorluğunu yavrunun ne kadar küçük olduğu yakından etkiler. 4 haftalık bir kedi yavrusu iyi kötü kendine bakabilir ama annesi yavru kediniz 4 haftadan küçükse, özveri ve zaman isteyen bir bakıma ihtiyacı vardır. Annesiz yavru bir kedi bulduğunuzda ilk olarak kedinin sağlık durumunu değerlendirmesi için bir veteriner hekime götürmeniz gerekir. Veteriner hekim size yavruya nasıl bakmanız gerektiğiyle ilgili bilgileri verecek ve ihtiyacınız olan malzemeleri anlatacaktır. Bu da yavru kedinizin hayata tutunmasına yardımcı olmada sizin için büyük bir destektir.
Annesiz yavru kediyi beslemek için neler yapılmalıdır?
Eskiden var olan yavru kedilere inek sütünü yarı yarıya sulandırarak verme inanışı tamamen yanlıştır. Kedi sütünün besin değeri inek sütünden yüksektir. Aslında inek sütü verseniz bile kediniz yeterli besini alamaz. Veteriner hekimin önereceği bir mamayı yavru kedinizde güvenle kullanabilirsiniz. Eğer böyle bir imkanınız yoksa yeni doğan bebekler için üretilmiş mamaları da kullanabilirsiniz. Annesiz yavru kedinizi yine kediler için satılan bir biberonla besleyebilirsiniz ya ada iğnesi çıkarılmış bir şırıngadan yardım alabilirsiniz. Kedilerin gözleri 9–15 gün arasında açılır. Eğer sizin yavrunuzun gözleri kapalıysa o zaman 15 günlükten küçük demektir bu durumda biberon değil insülin şırıngası kullanmanız gerekebilir. Bu şırıngaların lastikleri birkaç gün sonra şişer ve zor hareket etmeye başlar. Şırınganızı iki günde bir değiştirmeyi ihmal etmeyin. Hazırladığınız mamanın sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin. Mama veriyorsanız öğünlük hazırlamaya çalışın ve yavru kedinizi en fazla 4 saatte bir besleyin. Buna geceyi de dahil etmeyi unutmayın. Anne kedi bebeği ensesinden tutarak taşır. Aslında bir kedi yavrusunu taşımanın ve almanın en güvenilir ve kolay yolu budur. Ensesinden bastırmadan kaldırın avucunuza aldığınız yavruyu 45 derecelik açıyla tutun ve besleyin. Biberonla besliyorsanız doyduğunda patileri ile biberonu itecektir. Biberon yerine bir şırınga kullanıyorsanız, kediniz karnını doyurup şırıngayı itmeye başlayana dek doldurup beslemeye devam edin.
Yavru kedinin nasıl bir ortama ihtiyacı vardır?
Annesiz yavru kedinizi üstünden atlayamayacağı yükseklikte bir kutunun içinde tutabilirsiniz. Kutunun zeminini onu sıcak tutacak ama tırnaklarının takılmayacağı bir kumaşla örtebilirsiniz. Bu bir polar battaniye olabilir Doğada yavru annesinin ve kardeşlerinin sıcaklığı ve kalp ritmini duyarak uyur. Gece aç olmasa bile içgüdüsel olarak kardeşlerini, annesini yada sizi arayabilir. Yavrunuz çok küçükse daha yürüyemiyor, daha çok sürünüyor olacaktır. Yanına ona zarar vermeyecek çok büyük olmayan tüylü bir oyuncak ve tabana döşediğiniz örtünün içine tik – tak eden bir saat koymak onu rahatlatan etmenlerdir. Yavru kediler çok çabuk üşütüp hasta olurlar. Kutusunun kuytu bir yerde olduğundan emin olmalısınız
Yavru kedinin tuvalet ihtiyacı nasıl giderilir?
Asıl yavru kedi kayıplarının sebebi; genellikle annesi olmayan yavru kedinin tuvalet ihtiyacını kendisinin karşılayamadığını bilmiyor olmamızdan kaynaklanır. Doğada tuvaletlerini anneleri yalayarak yaptırır. Burada anne siz olduğunuza göre yavrunuza tuvaletini sizin yaptırmanız gerekir. Kucağınıza sereceğiniz bir gazetenin üzerine kedinizi ensesinden tutarak, yarısı avucunuzun içinde kalacak, genital bölgeleri kağıdın üstünde kalacak şekilde ters çevirip yatırın. Bir mendil ya da ılık nemli bir pamukla yukarıdan aşağıya doğru bastırmadan genital bölgesini silin. Bir süre sonra kediniz tuvaletini yapmaya başlayacaktır. Bu işlemi çok sık tekrarlamanıza gerek yoktur. Her beslenmeden önce kedinizin tuvalet ihtiyacını karşılamanız yeterli olacaktır.
Yavru kedinin başka ihtiyaçları var mı?
Anne kediler doğada yavrularını yalayarak temizlerler. Yavrunuzun gözleri henüz açılmamışsa, ılık suyla ıslatılmış ve iyice suyu sıkılmış bir pamuk yardımıyla sizde yavrunun özellikle gözlerini silebilirsiniz. Başından kuyruğuna doğruda sanki annesi yalıyormuş gibi yine ılık suya batırılıp iyice sıkılmış bir pamukla silebilirsiniz. Bunu yaparken kedinizi çok ıslatmamaya, soğuk bir yerde bırakmamaya özen gösterin. Anne kedi yavrunun gözlerini temizlerken aynı zamanda mikrop kapmasını da önler. Bazen bulduğumuz kedilerin gözleri sarı bir sıvıyla kaplı ve kapalı olur. Bu annesiz yavrunun gözleri küçük olduğu için değil annesi tarafından yalanmadığı için kapalı olabilir. Böyle bir durumda ılık suyla temizlemek iyi gelebilir ama tek başına iyileştirici olmayabilir. Yavru kedinin böyle bir durumda hekim tarafından kontrol edilmesi ve doktorunuzun vereceği göz damla ya da merhemiyle tedavi edilmesi gerekebilir. Yavrunun gözündeki iltihaplanma önlem alınmadığı takdirde körlük hatta göz kaybına yol açabilen ciddi bir durumdur.
Annesiz yavru kediniz 4 haftalık olduktan sonra kendi yemek yemeye ve tuvalet ihtiyacını karşılamaya başlayacak sizin de işiniz nispeten kolaylaşacaktır. Bu sürece gelene kadarki dönemde yavrunuzu yüksek bir yerde bırakmayın, asla parazit ilaçları kullanmayın, üstüne basılabilecek ortada yerlere bırakmayın ve yavru kedinizi yıkamayın. Tüm bu zahmetli dönem bittiğinde hayata bir canlıyı kazandırmış olmanın keyfi ve haklı gururunu yaşıyor olacaksınız.