Kedi ve Köpek Kılları Kist Yapar Mı?
Kedi ve köpek kılları kist yapar mı? Kedi ve köpek kılları insanlara hastalık bulaştırabilir mi? Evcil hayvanlardan bulaşan kistler nasıl tedavi edilir? Kedi ve köpek kılları kist yapar mı? Halk arasında kedi tüyünden olduğu iddia edilen hidatik kist, aslında Echinococcus parazitlerinin neden olduğu bir hastalıktır. Bunların içi sıvı dolu olduğu için hidatik kist olarak adlandırılır. İnsanlarda kist oluşumuna neden olan da bu parazittir. Kedinin düzenli parazit ilaçlaması yapıldığı takdirde bu parazitten korkmayı gerektirecek bir durum yoktur.
Echinococcus parazitlerinin bilinen üç türü vardır. Bular;
“Echinococcus granulosus, Echinococcus multilocularis ve Echinococcus vogeli” olarak adlandırılır.
Echinococcus granulosus, en sık görülen ve Echinococcus multilocularis, en tehlikeli olan türüdür. Karaciğer, akciğerler, beyin, böbrekler, kaslar ve kemikleri istila ederek kist oluştururlar.
Echinococcus yumurtası ile enfekte olunduktan sonra kuluçka dönemi oldukça değişkendir. Bu dönem 5–55 yıl sürebilir. Kuluçka süresi değişken olmakla beraber, kist yılda bir cm büyüyebilir. Bu kistler insana iki farklı şekilde zarar verebilir. İlki etkilenen organın fonksiyonunu yerine getirememesi şeklinde, ikincisi de kistte yırtılmanın meydana gelmesi ile oluşabilecek ciddi bir alerjik reaksiyondan dolayı, anaflaktik şok şeklindedir. Anaflaktik şok ölümcül derecede tehlikeli olabilir.
Parazit İnsana Nasıl Bulaşır?
Yetişkin parazitler kedi, köpek ve diğer et yiyen hayvanların bağırsak sisteminde yaşamaktadır. Daha sonra konaktan yumurta üreterek dışkı ile atılırlar. İnsanlar için bu parazitlerden etkilenmenin iki yolu vardır. İlki kediniz eğer düzenli olarak parazit ilaçlamasından geçmiyor ve bu paraziti taşıyorsa. Önce anüsünü, sonra tüylerini yalayarak, bu paraziti ve yumurtalarını tüylerine bulaştırır. Böylece kedinizi sevdiğinizde sizin elinize geçmiş olur. Evde yaşayan ve düzenli olarak parazitlere karşı ilaçlanan kedilerde bu parazit yaşayamayacağı için, sizin için problem olmaz. Ancak bir sokak hayvanını sevdikten sonra ellerinizi yıkamak parazitin size geçmesini önleyebilir.
İkincisi ise, et yiyen hayvanların dışkılarında bulunan bu Echinococcus parazitler özellikle marul gibi sebzelerin üzerine, yağmur ve rüzgar yoluyla yayılır. İnsanların hijyen uygulamalarını takip etmeden onları tüketmeleri enfekte olmalarına ve bu kistin oluşumuna yol açabilir.
Hidatik Kistin Tedavisi
Tedavi çoğunlukla kistin cerrahi olarak çıkarılması ile yapılır. Son yıllarda, yeni tedavi teknikleri geliştirilmiştir. Bunlardan biri kist içindeki sıvının aspirasyonu, diğeri ise kist içindeki parazitleriöldürmek şeklinde uygulanmaktadır.
Hastalığın oluşmasını önlemek için kedinizin parazit ilaçlamalarını yaptırmanız kadar, pişmemiş et veya kemik ile beslememek ve özelikle çiğ tüketilen tüm sebzeleri iyi yıkamak gerekir. Sebzeleri tuzlu veya sirkeli su içinde 30 dakika bekletmek temizlemenin iyi bir yoludur.